Daniel Sobotka, ředitel Symfonického orchestru hl. města Prahy FOK

2. květen 2016

Ředitel Symfonického orchestru hl. města Prahy FOK Daniel Sobotka seznámil posluchače s novinkami, které přinese nadcházející už 82. sezona orchestru.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Daniel Sobotka přiznal, že do čela Pražských symfoniků nastupoval s lehkou obavou, ale zároveň velkým očekáváním. Vnímá totiž toto těleso nejen jako historický fenomén s dnes už 81 letou tradicí, ale také jako městskou značku, která reprezentuje naše hlavní město a obecně i celou republiku. Jak dodal, někdy navíc bývá Praha v zahraničí známější pojem než Česko nebo Česká republika. Prý se mnohokrát setkal s tím, že ať už jeho kolegové z branže nebo třeba i diváci reagovali mnohem konkrétněji a věděli víc, pokud se hovořilo o Praze, než když přišla řeč na Českou republiku.

Letošní sezóna byla velkým mezníkem v životě orchestru. Po velké éře Serge Bauda totiž přišel mladý, ambiciózní a perspektivní mladý dirigent Pietari Inkinen. D. Sobotka popisoval jeho příchod a způsob práce, to, jak ovlivňuje dramaturgii a zvuk orchestru. Zdůraznil, jak ho silně motivovalo, když se dozvěděl, že orchestr má "náladu pracovat".

Mluvili jsme také o spolupráci Pietari Inkinena se stálým hostujícím dirigentem orchestru Jacem Van Steenem. O tom, jaké mají oblíbené autory, jak spolu konzultují výraz a zvuk orchestru. A pokud už zaznívají jména osobností, do třetice jsme nemohli vynechat rezidenčního umělce sezóny José Curu, kterého FOK představuje ve všech jeho polohách, nejen jako pěvce, ale také jako skladatele a dirigenta.

V rámci povídání o nadcházející 82. sezóně jsme zmínili nejen některé projekty a hosty, na které se diváci mohou těšit, ale i to, že se vlastně jedná o jakýsi příběh. Ten má i dvojí uvedení Smetanovy Mé vlasti, což není omyl, ale záměr. Program je navíc propojený i se zájezdy, které FOK absolvoval, nebo na které se připravuje. Výsledkem je např. i chystaný recitál Edity Gruberové.

V rámci tématu FOK na cestách jsme si také povídai o tom, jaké je kde publikum, jaké přicházejí rekce a jak to ovlivňuje program. Kde vlastně leží hranice mezi navazováním na spolehlivou tradici a inovátorstvím, které reaguje na chod času a vývoj hudby? Závěrem jsme také pozvali posluchače na zbývající koncerty letošní sezóny a speciální koncert, kterým odstartují oslavy 700. výročí narození Karla IV. Pražští symfonikové uctí jeho památku ve středu 11. května od 17 hodin na Staroměstském náměstí v Praze. Slavnostní odpoledne uvedou napřed zvony z kostela Matky Boží před Týnem a fanfáry z ochozu věže Staroměstské radnice. Vstup je volný.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio