David Kalhous, klavírista

23. červenec 2015

Je docela běžné, že čeští umělci získávají větší uznání v zahraničí než doma. Platí to i o vynikajícím klavíristovi Davidu Kalhousovi.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Po absolutoriu pražské konzervatoře (prof. Jaroslav Čermák) a AMU (prof. Emil Leichner) vyrazil do ciziny. Na vídeňské Hochschule für Musik und darstellende Kunst studoval v mistrovské klavírní třídě Paula Badury-Skody. Další cenné zkušenosti sbíral na Rubin Academy of Music v Tel-Avivu a na Yale University, jeho profesory byli Victor Derevianko, David Northington a Peter Frankl.

Byl též účastníkem Santa Barbara Music Festival v Kalifornii, kde studoval klavír a komorní hru u Jerome Lowenthala. V roce 2013 dokončil pod vedením Ursuly Oppens doktorandský program na Northwestern University v Chicagu disertací věnující se klavírnímu dílu Leoše Janáčka.

Patří k těm muzikantům, kteří chápou povinnost interpreta věnovat pozornost soudobé hudbě, dílům svých vrstevníků. A tak vedle skladeb velkých jmen hudby 20. století, jako jsou Morton Feldman, György Ligeti, Steve Reich, John Cage a mnozí další, inspiroval sedm českých skladatelských osobností mladé generace k vytvoření nových skladeb, které na podzim bude natáčet a uvádět v koncertní život.

David Kalhous vystoupil s řadou českých orchestrů, je pravidelně zván na koncertní pódia v Izraeli a v USA, kde v současné době žije. Od roku 2014 je řádným profesorem klavírní hry na Florida State University College of Music, ale pravidelně se vrací (se svou americkou manželkou Clarou a dcerou Sárou) v době univerzitních letních a vánočních prázdnin domů, do Čech.

Je tu i v současné době. Srovnání života hudebníka a profesora u nás a v USA bylo nesmírně zajímavé, stejně jako téma soudobé hudby v koncertním životě.

Archiv odvysílaných pořadů.

autor: Ilja Šmíd
Spustit audio