Diapason d´Or de l´année - Zlatá ladička roku - pro Zelenkovu mši a Václava Lukse

30. listopad 2016

Václav Luks, dirigent a zakladatel Collegia 1704, převzal ve středu 23. listopadu 2016 na slavnostním ceremoniálu v Paříži výroční Diapason d’Or de l’année – prestižní ocenění magazínu Diapason.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Na letošním ročníku Diapason d'Or de l'année byly vyhlášeny výroční ceny celkem v patnácti kategoriích. Václav Luks převzal ocenění v kategorii Barokní vokální hudba za nejnovější CD Collegia 1704, na kterém je nahraná ve světové premiéře mše - Missa Divi Xaverii Jana Dismase Zelenky, a spolu s ní i Zelenkovy Litanie - Litaniae de Sancto Xaverio. CD letos kromě Diapason d'Or a Diapason d’Or de l’année získalo také ocenění Editor's Choice magazínu Gramophone.

Diapason d'Or je prestižním hudebním oceněním srovnávaným například s cenami magazínu Gramophone ad. Každý měsíc magazín Diapason recenzuje 150 CD s klasickou hudbou, měsíčně 6 z nich získají ocenění Diapason d'Or. Z oceněných projektů porota každoročně vybírá ty nejlepší, mezi kterými je letos právě Collegium 1704 v čele s Václavem Luksem. Nahrávka Zelenkovy mše tedy získala ocenění z více jak 1200 hodnocených CD.

CD vydalo nakladatelství Accent a zároveň s ním vyšla i kritická edice díla, kterou pro vydavatelství Bärenreiter připravil Václav Luks. Jak uvádí: „Rukopisná partitura se sice zachovala v kompletní podobě ve sbírkách Saské zemské knihovny v Drážďanech, ale nenávratně během druhé světové války zmizel provozovací notový materiál."

03233060.jpeg

Missa Divi Xaverii ZWV 12 je považována za zásadní dílo Jana Dismase Zelenky, ale z uvedených důvodů nebyla v dnešní době provedena – až nyní po badatelské editorské práci Václava Lukse mohlo dojít k novodobé světové premiéře.

Slavnostní svatoxaverská mše z roku 1729 náleží, co se notového zápisu týká, k nejproblematičtějším Zelenkovým dílům. Rekonstrukce partitury byla velice náročná, nejen kvůli Zelenkovu rukopisu, ale také kvůli rozsahu poškození: autografu se bohužel nevyhnula plíseň, neodborné zásahy, ba ani požár a červi.

V Telefonotéce se Václav Luks podělil s posluchači nejen o ukázky z této premiérové nahrávky, ale také z nahrávky Litanií sv. Xavera, které jsou na témže CD. Hovořil o svém přístupu k provozování Zelenkovy hudby, které se se svým ansámblem věnuje intenzivně od počátku existence, tedy už přes 20 let. Za tu dobu se jim podařilo prosadit Zelenkovu hudbu postupně nejen na evropských specializovaných festivalech staré hudby, ale i ve velkých sálech evropských metropolí.

A rozhovor a posluchačská soutěž se zastavili i u sv. Františka Xavera, misionáře na Dálném východě, jehož hrob leží v indickém městě Goa, v chrámu Bom Jesu – jak jsme se dozvěděli mj. od našeho posluchače, který toto místo osobně navštívil.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio