Eduard Spáčil - komponista

22. duben 2015

Eduard Spáčil je velice všestranný muzikant.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Na konzervatoři v Brně absolvoval v letech 1965 – 69 hru na klavír u J. Kysely a C. Klimeše a skladbu pod vedením K. Horkého a B. Řehoře.

V době studia na AMU v Praze pak skladatelskou činnost omezil a intenzivně se věnoval klavírní hře ve třídě D. Baloghové.

V roce 1970 získal 2. cenu na Smetanovské klavírní soutěži v Hradci Králové, o rok později ještě cenu v soutěži MK ČSR. V letech 1973 - 1982 vyučoval na plzeňské konzervatoři.

Od roku 1975 začal působit v souboru Baroque Jazz Quintet, se kterým absolvoval přes 2000 koncertů téměř po celé Evropě. Nyní je uměleckým vedoucím následné formace Baroque Jazz Quartet.

K intenzivní kompoziční práci se vrátil v osmdesátých letech a věnoval se zjména elektroakustické hudbě. Absolvoval studijní pobyty v Německu (Gera) a Švýcarsku (Basilej). Od roku 1990 do roku 2000 spolupracoval s firmou YAMAHA jako propagátor digitálních klavírů.

V současné době se více věnuje koncertní činnosti, a to jak komorní, tak i sólové. Spolupracuje s rakouskými hudebními institucemi, jako je Creatives Centrum Wien nebo INÖK (Zájmové sdružení dolnorakouských skladatelů) a propaguje soudobou (především rakouskou) hudbu na koncertních pódiích v Čechách i v zahraničí (Kanada, Rakousko, Německo, Itálie a Švýcarsko).

Eduard Spáčil uvedl v české nebo i světové premiéře už desítky kompozic autorů Německa, Itálie, Kanady, Norska a Rakouska.

Mimo jiné např. Klavírní koncert M. Kreuze s Plzeňskou filharmonií nebo Dvojkoncert pro klavír, violu a orchestr kanadského skladatele Phill McConnella, který měl světovou premiéru v Torontu.

V posledních letech působí jako pedagog na ZUŠ Třemošná a Zbiroh, kde vyučuje hru na klavír, elektronické klávesové nástroje, jazzový klavír a vede také komorní soubory.

Po letech se vrátil také na plzeňskou konzervatoř - od září 2013 tady začal vyučovat hru na elektronické klávesové nástroje a další předměty související s elektronickou hudbou.

Archiv odvysílaných pořadů.

autor: Zuzana Zatloukalová
Spustit audio