Egyptolog a afrikanista Pavel Onderka

29. srpen 2014

PhDr. Pavel Onderka (nar. 1982 ve Zlíně) vystudoval egyptologii a afrikanistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Od roku 2003 působí v Národním muzeu - Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur, kde je kurátorem egyptské a núbijské sbírky. Je rovněž vedoucím archeologické expedice Národního muzea, která se již sedm let podílí na výzkumech v Núbii na území dnešního Súdánu.

Čeští archeologové tu odkrývají jedno z největších měst starověké Núbie v lokalitě Wad Ben Naga severně od Chartúmu. Toto město vzkvétalo v době existence tzv. Merojského království (3. stol. př. n. l. – 4. stol. n. l.), které se rozkládalo mezi řekami Nilem, Modrým Nilem a Atbarou.

V kultuře Merojského království se spojovaly místní tradice s odkazem na faraonské civilizace starověkého Egypta a vlivy antického Středomoří.

Z nálezů současných českých archeologů, jejich předchůdců i z ojedinělých zápůjček Súdánského národního muzea připravil Pavel Onderka výstavu Země černých faraonů, která v pražském Náprstkově muzeu probíhá do 12. října.

Spustit audio