Germanistka Ingeborg Fialová-Fürst z Univerzity Palackého

4. srpen 2014

Literární historička, emigrantka před komunistickým režimem, profesorka německé filologie na Univerzitě Palackého – to je Ingeborg Fialová-Fürst. Olomouckou univerzitu absolvovala v roce 1986, rok nato z Československa obehnaného ostnatými dráty utekla.

Coby hostující docentka působila na Uni­versitě v Klagenfurtu, kde vedla přednáškovou řadu a semináře k dějinám pražské německé literatury. Následně přešla na Univerzitu v Saarbrückenu, Abreitsstelle für Robert-Musil-Forschung, kde byla pověřena samostatnými vědeckými aktivitami a také organizováním kolokvií a konferencí pořádaných Musilovou společností. V roce 1992 se do Olomouce vrací, dokončuje profesuru a začíná vést literární a kulturně-historické akademické semináře. Tematicky se věnuje expresionismu, pražské a moravské německé literatuře i německému romantismu.

Říká o sobě: „Dětství a rané mládí jsem prožila v dokonalé láskyplné péči intelektuální rodiny, v níž bylo vzdělání jednou z nejvyšších hodnot. Narodila jsem se v době, kdy jsem trpěla neodbytným pocitem, že léta nejmohutnější intelektuální vnímavosti marním zbytečným memorováním nicneříkajících socialistických frází. Má německá etapa představuje jeden z nejvýraznějších existenciálních prožitků, které může emigrace, s ní spojené zpřetrhání kořenů, ztráta přátel a zázemí přinést. Přesto byla i tato část mého života, která trvala pět let, plná šťastných okolností, pomocných rukou.“ Ráda poslouchá Sibelia, Barbera, Schumanna i jazz.

K poslechu povídání s touto výraznou osobností naší současné germanistiky jste zváni v pondělí 11. srpna 2014 od 9.50 hodin v Telefonotéce vysílané z olomouckého studia.

autor: Michal Bureš
Spustit audio