Historik a archeolog Petr Sommer

21. říjen 2014

Hostem Telefonotéky bude historik a archeolog Petr Sommer.

Vysíláme 21.října v 9:50 hodin.

Prof. PhDr. Petr Sommer, CSc., DSc. se ve své odborné práci věnuje oblasti církevní archeologie a středověké duchovní kultury. Provedl mj. rozsáhlé terénní výzkumy středověkých klášterů v Praze na Strahově, v Berouně, v Sázavě, spolupracoval na výzkumech klášterů na Ostrově u Davle a v Praze-Břevnově.

Už deset let je ředitelem Centra medievistických studií AV ČR a UK v Praze, je autorem řady publikací a článků, členem mnoha významných vědeckých evropských rad a institucí, přednáší na vysokých školách.

V současné době se Prof. Petr Sommer podílí na přípravě velkého mezinárodního projektu nazvaného Otevři zahradu rajskou s podtitulem Benediktini v srdci Evropy 800–1300. Odborníci shromáždili výsledky svého dlouholetého výzkumu v této oblasti a zpřístupní je široké odborné i laické mezinárodní veřejnosti.

Projekt připravuje Národní galerie v Praze ve spolupráci s Katolickou teologickou fakultou Univerzity Karlovy v Praze, Centrem medievistických studií Akademie věd České republiky a Národní knihovnou České republiky.

Výstava Otevři zahradu rajskou bude zahájena 7. listopadu 2014 a potrvá do 15. března 2015 ve dvou výstavních objektech: ve Valdštejnské jízdárně a v Galerii Klementinum.

00658709.jpeg

Podílejí se na ní zapůjčitelé z řady evropských států, bude doprovázena odbornými publikacemi a vědeckým katalogem v české a anglické verzi. Výstavu rovněž obohatí řada doprovodných a edukačních programů pro návštěvníky všech věkových skupin.

„Otevírat zahradu rajskou“ - jak tu viditelnou zahradu rajskou klášterní, tak ony pomyslné zahrady rajské duchovní, z nichž se rozrůstala evropská vzdělanost a kultura – budeme s naším vynikajícím, známým odborníkem Prof. Petrem Sommerem a Evou Ociskovou v úterý 21.10. 2014.

Telefonotéka na Vltavě začíná v 9:50 a končí v 11:30.

Telefonické spojení do studia je 221 553 223.Dotazy můžete psát na e-mail: reflektor@rozhlas.cz.

 

Pošlete moderátorovi svůj dotaz na hosta

autor: Eva Ocisková
Spustit audio