Markéta Semerádová, zakladatelka Letních slavností staré hudby

2. červenec 2014

Markéta Semerádová, ředitelka a zakladatelka Letních slavností staré hudby, mezinárodního festivalu, jehož 15. ročník se uskuteční od 14. červnce do 6.srpna v nejrůznějších historických prostorách v Praze, byla hostem živě vysílané Telefonotéky.

Jak u nás projekty věnované staré hudbě začínaly? Jak se rodila Týnská škola a dnes světově proslulý soubor Collegium marianum, který vede Markétina sestra Jana Semerádová? A kontakty s Francií?

Dne 19. března 2014 byly francouzským Řádem umění a literatury (Ordre des Arts et des Lettres) v hodnosti Rytíř oceněny zásluhy Markéty Semerádové, za šíření francouzské barokní hudby a kulturního dědictví Francie. A to jak na poli umělecké tvorby, tak v oblasti pedagogické. Řád, který Markéta Semerádová převzala z rukou velvyslance J. E. Jean-Pierra Asvazadouriana v Buquoyském paláci na Malé Straně v Praze, uděluje francouzské Ministerstvo kultury za významné zásluhy na poli literatury a umění.

Na webových stránkách Letních slavností staré hudby Markétě Semerádová uvedla: „Toto významné ocenění je pro mne stejně tak poctou jako závazkem do budoucnosti a velmi si jej vážím. Projekty by ale nebylo možné realizovat bez vytrvalé podpory Francouzského institutu v Praze, kterému tímto velmi děkuji.“ Markéta Semerádová je rovněž ředitelkou kulturní a vzdělávací instituce Collegium Marianum – Týnská škola, která mimo jiné pořádá pravidelné koncerty a interpretační semináře v oblasti historické hudby, divadla a tance. Své mistrovské kurzy zde vedli přední francouzští odborníci, v rámci koncertního cyklu Barokní podvečery byly uvedeny výjimečné projekty, jako například scénické představení opery Antonia Draghiho L’avidità di Mida v režii Jean-Denise Monoryho či komponované představení Les fous divertissants aneb Veselý blázinec s francouzskými herci Bastienem Ossartem a Clotilde Daniault.

Na festivalu Letní slavnosti staré hudby, který letos oslaví patnáct let od svého založení, se díky Markétě Semerádové českému publiku představily hvězdy jako Philippe Jaroussky, Claire Lefilliâtre, Jean-François Novelli, Arnaud Marzorati, Bruno Cocset, Damien Guillon a Bertrand Cuiller. A ve spolupráci s renomovaným festivalem v Sablé byla uvedena celá řada jedinečných koncertních i divadelních projektů.

00962165.jpeg

Francouzští umělci nebudou chybět ani na letošním ročníku. Jeho motto zní SLASTI A MILOSTI a uskuteční se pod záštitou primátora hl. m. Prahy Tomáše Hudečka a starosty Městské části Praha 1 Oldřicha Lomeckého. Dramaturgická linie jubilejního ročníku Letních slavností staré hudby sleduje kontrasty mezi světskou a duchovní tvorbou s přihlédnutím k rozličnosti hudebních nástrojů, žánrů a forem.

Festival se také připojí k oslavám Roku české hudby 2014, kdy si připomínáme významná výročí řady autorů českého původu, kteří se proslavili v cizině, nebo německých autorů narozených v českých zemích. Letní slavnosti staré hudby tak dokládají, že část bohatství českého hudebního dědictví pochází z doby před rozvojem myšlenky národního uvědomění v 19. století, tedy z období kdy byla vysoká míra provázanosti kulturních tradic Evropy naprostou samozřejmostí.

Spustit audio