Hudební skladatel Jan Klusák

3. srpen 2017

Jan Klusák patří už řadu let k nejvýraznějším postavám české kultury, a to nejen jako skladatel, zasahující svou tvorbou do různých žánrů, ale rovněž jako filmový a divadelní herec a literát. Repríza z 2. prosince 2014.

Je autorem obsáhlého hudebního díla, zahrnujícího dosud kolem tří desítek orchestrálních kompozic, obdobný počet skladeb komorních – z toho šest smyčcových kvartetů, řadu sborů a písně, melodramy, tři opery a čtvrtou dokončuje, balet i filmovou, televizní a scénickou hudbu.

Ve skladbě ho v počátcích směrovali jeho učitelé na AMU v Praze Jaroslav Řídký a Pavel Bořkovec a meziválečný neoklasicismus. Klusák prošel ve své tvorbě několika různými tvůrčími obdobími a proměnami – nejvýraznější představoval v 60.letech 20.století jeho příklon k tzv. Nové hudbě a spolupráce s Komorní harmonií Libora Peška.

Komunistický režim ho sice omezil navenek, ale nezastavil jeho tvůrčí potenciál ( i když ho směroval spíše mimo oblast klasické hudby, především ke spolupráci s divadlem Járy Cimrmana – i odsud však musel odejít).

02891179.jpeg

S politickým uvolněním po roce 1989 se stal předsedou hudebního odboru obnovené Umělecké besedy, místopředsedou České hudební rady, členem poradní umělecké komise Pražského jara a poradcem Národního divadla. Jeho celoživotní práce byla roku 2006 oceněna Medailí Za zásluhy, kterou mu udělil prezident republiky.

Spustit audio