Igor Františák, klarinetista a ředitel Svatováclavského hudebního festivalu

2. září 2015

Igor Františák je klarinetistou a ředitelem Svatováclavského hudebního festivalu na Ostravsku, jehož dvanáctý ročník právě začíná a potrvá jak jinak, do 28.9., tedy do dne svátku sv. Václava.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Igor Františák vystudoval konzervatoř v Ostravě v klarinetové třídě doc. Valtra Vítka, u kterého pak pokračoval na umělecko-pedagogické katedře Ostravské univerzity. V roce 2001 získal vládní stipendium na Norwegian Academy of Music, kde pracoval pod vedením Prof. Hanse Christiana Braeina.

Jako sólista vystupoval s celou plejádou věhlasných orchestrů i komorních těles. Kromě sólových koncertů a recitálů také vystupuje často jako komorní hráč v řadě souborů. Je zakládajícím členem Stadlerova klarinetového kvarteta a komorního souboru Ensemble Moravia, s nímž v roce 2002 získal 1. cenu na Mezinárodní soutěži komorní hudby Marca Fiorinda v Turíně. V posledních letech se zabývá také dobovou interpretací na chalumeau, barokní klarinety a klasicistní klarinety.

Jako hráč na tyto historické nástroje spolupracoval např. se soubory Collegium 1704, Collegium Marianum, Musica Florea či Ensemble Inégal. Od roku 2002 je každoročně spolupořadatelem a lektorem mezinárodních interpretačních kurzů v Ostravě. V současnosti, vedle aktivní koncertní činnosti, působí jako docent hry na klarinet na Fakultě umění Ostravské univerzity.

Svatováclavský hudební festival poprvé přivítal své návštěvníky v roce 2014 a od té doby se stal stálicí v ostravském regionu. Za dobu své existence (a nejinak je tomu i letos) přivítal na svých pódiích dlouhou řadu skvělých sólistů, souborů, dirigentů i orchestrů. Které to jsou letos a jak se vyvíjí dramaturgie festivalu? S jakou myšlenkou se obrací k divákům?

Archiv odvysílaných pořadů.

Spustit audio