Ivana Hoyerová ze Společnosti Jakuba Jana Ryby

27. říjen 2015

Společnost Jakuba Jana Ryby působí v Rožmitále pod Třemšínem už dvacet pět let od roku 1990.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Ještě od dva roky déle v letech 1788 – 1815 žil v Rožmitále jeden z nejvzdělanějších kantorů Habsburské monarchie, mistr houslí i varhan, regenschori a skladatel, básník, literát a národní obrozenec , který se snažil své řeči mateřské „k všímání napomáhati“ Jakub Jan Ryba. Rožmitálští jeho památku ctí. V Podbrdském muzeu je Rybovi věnována expozice v celém patře, ve farním kostele jsou zrestaurované původní varhany, na které Ryba hrával. Jeho nejslavnější Českou mši vánoční, která tu poprvé zazněla, připomíná pamětní deska. Na starorožmitálském hřbitově spočívají pod žulovým náhrobkem přenesené Rybovy ostatky, místo jeho tragického skonu označuje kamenná mohyla pod lesem Štěrbinou. V městském filiálním kostele sv. Jana Nepomuckého byla už v polovině 19.století do ochozu kůru vsazena deska s Rybovou myšlenkou „Abys byl lepším, pozoruj denně své činy a zkoumej je“.

Naplněný činy a počiny je letošní rok pro Společnost J. J. Ryby, která v roce skladatelova dvojího výročí chce mimo jiné napomoci k rozptýlení klišé a polopravd, jež se kolem něj tradují.

Příspěvkem k tomuto snažení je i nová kniha od Ivany Hoyerové, se kterou jsme se v Telefonotéce setkali jen den po Rybových 250. narozeninách a dva dny po slavnostním koncertu v Rožmitále pod Třemšínem, kde byla kniha představena veřejnosti.

03493403.jpeg

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Renata Klusáková
Spustit audio