Ivo Rottenberg, dlouholetý autor technické poradny Týdeníku Rozhlas a fonoamatér

25. listopad 2015

Ivo Rottenberg byl léta spojen s rozhlasem, především jako tvůrce a autor technické poradny v Týdeníku Rozhlas.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Tam seznamoval zájemce nejen s novinkami ohledně rozhlasových přijímačů a magnetofonů atd., ale také jako zanícený fonoamatér, kterým je ostatně dodnes, i se záludnostmi záznamu zvuku a jeho zpracování.

Řada rozhlasových pořadů by byla nikdy nevznikla, nebýt jeho pohotových a kvalitních zvukových záznamů. Některé ještě najdeme v archívu. Většinou se vysílaly pod hlavičkou Halali, magazínu o hudbě a zvuku.

Například záznamy ze Slavností lesního rohu v Žehušicích, z Dne staré hudby, který kdysi probíhal na hradu Křivoklátě a vedl ho Miroslav Venhoda, nebo ze Setkání přátel komorní hudby v Bechyni, kde natáčel večer pracovně i oficiálně nazývaný HU-Hu – čili Humor v hudbě.

Záznam ing. arch. Vojtěcha Vojtěcha, hrajícího na klavír vlastní kompozici, která obsahuje téměř všechnu dostupnou známou hudební literaturu a mapuje cestu českého Honzy do světa zazněl i v Telefonotéce, stejně jako záběr z přátelského posezení spisovatele Františka Nepila s malířem Oto Janečkem, na kterém nakonec oba zpívají.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio