Jakub Čížek, ředitel Symfonického orchestru Českého rozhlasu

5. říjen 2015

V minulosti jste o něm mohli slyšet jako o tiskovém mluvčím Českého rozhlasu. Nebo řediteli Odboru komunikace a vnějších vztahů téže instituce. Od roku 2014 tady působí jako šéfproducent hudební tvorby, od letošního července mu pak přibyly další velké úkoly: stal se pověřeným ředitelem Symfonického orchestru Českého rozhlasu, zároveň má na starosti chod dalších uměleckých těles a soutěží, které veřejnoprávní rozhlas zastřešuje. Není jich málo – Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů, Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu, Rozhlasový big band Gustava Broma, soutěže Concertino Praga a Concerto Bohemia. Slušné „sousto“ na 36letého muže.

A velké téma pro Telefonotéku, kterou jsme vysílali v pondělí 5. října.

Dotkli jsme se Jakubova někdejšího působení na Mezinárodním hudebním festivalu Pražský podzim, kde šest let pracoval jako šéfproducent a částečně se věnoval také dramaturgii, marketingu a public relations. Zajimalo nás, která setkání z oněch let pro něj byla nezapomenutelná po stránce profesní, umělecké i lidské. A zeptali jsme se na osobnosti, které ho v životě formovaly. Zajímala nás také studia hudebního managementu na brněnské Janáčkově akademii múzických umění i na léta prožitá mezi budoucími právníky na Univerzitě Karlově.

Čtěte také: Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Je až s podivem, že při všech svých profesních povinnostech zvládá Jakub Čížek pravidelné hokejové tréninky, má vynikající přehled na poli umění filmového, neopomíjí návštěvy divadelních představení a samozřejmě koncertů. K čemu vede svého 12letého syna? A abychom se vrátili do roviny pracovní, jakým směrem by se podle něj měli v příštích letech ubírat rozhlasoví symfonikové? Jak oslaví 90. výročí založení orchestru? I o tom byla řeč v živém vysílání vltavské Telefonotéky.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio