Jan Hanák, kněz a publicista

18. prosinec 2015

Předvánoční čas vybízí k zastavení a ohlédnutí. Ví o tom své. Celý rok se pohybuje mezi věřícími, i těmi, kteří tvrdí, že v Boha nevěří. Promlouvá s nimi, natáčí o nich.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Svůj život považuje za misi, na niž byl vyslán, aby se naučil světu rozumět a učinil jej o málo harmoničtějším, než je. Čirý idealismus, nebo cesta, kterou se lze vydat? Ptal se moderátor Michal Bureš.

Jan Hanák absolvoval Cyrilometodějskou bohosloveckou fakultu UP v Olomouci. Nyní je farářem malého venkovského farního společenství na jižní Hané. Studoval teologii, žurnalistiku a sociologii. Režíroval několik filmových, televizních a rozhlasových dokumentů, většinou pro Českou televizi a Český rozhlas, a publicistických cyklů pro Českou televizi (například seriál dialogu vědy, mystiky a umění Tančící skály s knězem a biologem Markem Váchou).

Svůj první celovečerní dokumentární film Oko bez světla se nepotěší natočil v roce 2006 (oceněn na festivalu Arts&Film Telč 2007). V současné době představuje celovečerní filmový dokument Ostrov Jura, s podtitulem O těžkém životě vizionářů a těžkém životě s nimi, o ojedinělém projektu mladého sedláka pojmenovávajícím ekologický a s tím spojený společenský a duchovní rozklad jižní Hané skrz analogický příběh Velikonočního ostrova v jižním Tichomoří (pod názvem Isle of Ideas promítán na festivalu Culture Unplugged - India | USA | Indonesia | New Zealand).

03526902.jpeg

Aktuálně připravuje pro Českou televizi šestadvacetidílný dokumentární projekt Zakázaný Bůh, seriál malých velkých příběhů z minulého totalitního období, které umí zaplňovat zcela současnou a nebezpečnou a opomíjenou jámu naprosté hodnotové relativizace, neboli překryješ-li jámu větvemi a listím, stane se pastí.

Koproducenta hledá pro celovečerní filmový dokument Hrdina od soustruhu reflektující naše nedávné moderní dějiny očima obětí i viníků zároveň, oceněných "Hrdinů socialistické práce".

Spolupracoval rovněž na několika divadelních inscenacích, Byl rozhlasovým moderátorem, jedním z moderátorů profilových rozhovorů Před půlnocí na ČT24, v divadle Husa na provázku moderuje Husa kluby navazující na Kabinet Havel.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Michal Bureš
Spustit audio