Jan Pirner, sbormistr Radosti

18. říjen 2016

Radost ze scházení a bytí spolu je v dětském sboru stejně důležitá jako umělecká práce, žádné dítě se nesmí cítit ztracené, tvrdí Jan Pirner, který je čtvrtým rokem sbormistrem sboru Radost při ZUŠ v Šimáčkově ulici v pražských Holešovicích.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Patří k nejmladší generaci sbormistrů, ještě před několika lety zpíval v Pueri gaudentes, což je chlapecký protějšek Radosti.

Sborové zpívání je kolektivní činnost, při které však záleží na každém jednotlivci. Pěstuje v dětech smysl pro týmovou práci a rozšiřuje jejich sociální výbavu. Nadstavbou je estetická a emocionální hodnota a kontakt s uměním, který často zůstane na celý život.

03723572.jpeg

Děti mají dnes mnohem méně času, školy rozšiřují vyučování do odpoledních hodin, nabízí se řada zájmových kroužků a zábava snadno dostupná v mobilních telefonech je magneticky přitažlivá.

Dřív motivovala děti k zapojení do pěveckého sboru vyhlídka na zahraniční zájezdy. Dnes, kdy může cestovat každý kamkoliv, je hlavním důvodem hezká hudba, kterou dokáží s kamarády nacvičit a předvést. „Písničky, které jim sbormistr vybere, rozdělí děti v kategorii „líbí – nelíbí“ hned v prvních deseti vteřinách po prvním poslechu. Proto má každý sbor tak široký repretoár,“ prozradil Jan Pirner svůj úsměvný postřeh ze sbormistrovského zákulisí.

Podle Jana Pirnera je proto úkolem sbormistra také ochránit děti před nepřiměřeným tlakem současného rychlého života a pomoci jim zorientovat se ve spoustě možností, jak naložit se svou energií a časem.

Radost patří mezi sbory výběrové, ale relativně menší počet členů dovoluje věnovat se individuální hlasové výchově. Nechceme děti odradit příliš přísným výběrem, stačí, když mají hudební předpoklady a v Radosti je prostě zpívat naučíme, vysvětlil svou strategii Jan Pirner.

V Telefonotéce jsme se s ním sešli krátce před koncerty, kterými Radost slaví 55. výročí svého založení.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Renata Klusáková
Spustit audio