Jana Brožková, sólohobojistka České filharmonie

20. červen 2016

Telefonotéka s Janou Brožkovou, sólohobojistkou České filharmonie, nemohla nezačít jejím dětstvím. Janin otec Josef Brožek totiž patří k našim špičkovým pedagogem.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Je neomylně schopen vybrat dítěti dechový nástroj, se kterým může, je-li pilné, excelovat. Jeho dcera ovšem začínala na klavír. “Když mi bylo osm, chtěl tatínek založit dechové kvinteto. Chyběl mu hobojista, tak jsem dostala hoboj a začala hrát.”

Jana Brožková upoutala pozornost velmi brzy, do světa jí otevřela dveře mezinárodní rozhlasová soutěž Concertino Praga, jejíž je dvojnásobnou laureátkou. V Telefonotéce zazněla i Janina soutěžní nahrávka. Natáčela ji v 16 letech a je to první věta z Koncertu C dur pro hoboj a orchestr Jana Václava Stamice, pochopitelně v úpravě s klavírním doprovodem, kterého se ujala profesorka Jiřina Hoffmanová.

Za tři roky, už jako studentka Pražské konzervatoře, se Jana Brožková stala po úspěšném konkursu členkou Symfonického orchestru Českého rozhlasu. V Telefonotéce zazněly nahrávky rozhlasových symfoniků i její nahrávky komorní hudby se soubory In modo camerale a Afflautus Quintet.

V rozhlasové premiéře jsme se od Jany Brožkové dověděli také o založení Českého spolku dvouplátkových nástrojů. “Je to organizace nezisková, podporující mladou generaci začínajících umělců, především hobojisty a fagotisty, budoucí profesionály i amatéry. V Ratajích nad Sázavou pořádáme kursy, letos je přihlášeno padesát zájemců! Samozřejmě nechybí koncerty, další tři setkání během roku.“

Závěr Telefonotéky s Janou Brožkovou pak věnujeme České filharmonii “vážně i nevážně”.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Eva Ocisková
Spustit audio