Jana Divišová, režisérka

8. srpen 2016

Telefonotéka v pondělí 8. srpna byla věnována chystanému představení Smetanových Dvou vdov, které se bude konat první zářijovou sobotu v šáreckém přírodním divadle.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

O přípravě nové inscenace hovořily režisérky Jana Divišová a Renée Nachtigallová, o osobních zkušenostech z plenérových divadel vyprávěl posluchačům sólista opery Národního divadla v Praze basista Luděk Vele, který letos ztvární ve zmíněném titulu postavu hajného Mumlala.

Šárecký amfiteátr vznikl už před první světovou válkou, a to zejména zásluhou pěvce Emila Pollerta. První představení letní scény Národního divadla se konalo 16. 5. 1913 poslední o devět let později. Ve dvacátých letech minulého století pak v rámci protipovodňových opatření v Šárce, zde byly vysázeny lesní porosty, přímo v hledišti byl založen ovocný sad.

Nedaleko původního přírodního divadla v Šárce bydlí televizní režisérka Jana Divišová víc než čtyřicet let. Od šáreckých starousedlíků slyšela vyprávět o slavné éře divadla, které zahájilo svou činnost těsně před první světovou válkou. Léta shromažďovala materiály a obrázky a vůbec vše, co se k divadlu vztahovalo. V roce 1998 natočila s Českou televizí v cyklu Lapidárium dokument Příběh vstupenky k stání.

Při hledání historických materiálů k tomuto pořadu ji jako odborný poradce velmi pomohla Taťána Součková, která tehdy pracovala v Archivu Národního divadla. Byla to právě ona, která objevila původní vstupenku do šáreckého divadla, a společná práce na televizním dokumentu ji natolik zaujala, že se začala věnovat šáreckému bádání hlouběji. Během příprav dokumentu se Divišová sešla s divadelním historikem prof. Františkem Černým, který ji ujišťoval o tom, že by stálo za to napsat o divadle knížku, což se stalo při stých oslavách této přírodní scény.

A protože od shromažďování dokumentů k úmyslu hrát v Šárce opět divadlo byl jen krůček, napadlo ji připomenout tuto téměř zapomenutou tradici alespoň jedním představením – a tak došlo v roce 2005 k uvedení Smetanovy Prodané nevěsty. Představení se tak líbilo, že po roce ve stejném čase (začátek září) se opakovalo. Společně s Renée Nachtigallovou pak absolvovaly v šáreckém přírodním divadle 11 sezón, letos k nim přibude dvanáctá se Smetanovými Dvěma vdovami.

Čtěte také

autor: Ivan Ruml
Spustit audio