Jiří Mitáček: Moravské zemské muzeum má co slavit

30. září 2016

Naším hostem byl generální ředitel této instituce, významný historik a znalec středověku, jemuž se dotyčné muzeum však stalo doslova životní vášní. Sladit bohatost vyprávění Jiřího Mitáčka s časovým rámcem pořadu tak nebylo vůbec jednoduché.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Když císař František I. podepisoval zakládací listinu, možná si ani nedokázal uvědomit význam svého rozhodnutí. V nejedné expozici by byl dnes velmi překvapen.

Výročí vždycky vybízejí ke vzpomínkám a rekapitulacím, nicméně z pořadu jasně vyplynulo, jak důležitá je současnost. Mnozí jsem pochopili, že muzeum je živý organismus, který své exponáty prezentuje bez sentimentu a strnulosti. Stále častěji dokonce s humorem.

Mnohdy se daří bořit vědecky překonané mýty: výstava o neandrtálci například zřejmě hodně zamíchá našimi zažitými představami, jak ve vysílání naznačil Jiří Mitáček. A taky prozradil leccos o zřejmě nejstarší loutce na světě, kterou vlastnil paleolitický šaman a jejíž běžně nevystavovaný originál je v těchto dnech zcela mimořádně k vidění. Více na www.mzm.cz

V pořadu si přišli na své i zájemci o hudební památky, třeba na V. Kaprálovou nebo P. Haase či E. W. Korngolda. Zazněla i zásadní otázka: Jak vlastně chápete ony dvě století Moravského zemského muzea? Jiří Mitáček ani na chvíli nezaváhal: Jako 200 let služby moravské kultuře a vědě.

Toulky za zajímavými výzkumy jednotlivých oddělení nemohly v pořadu chybět, stejně tak jako velkorysé plány na jejich prezentaci. Například moderní vědecké zkoumání pozůstatků lidí z velkomoravských pohřebišť, a jejich srovnání s DNA našich současníků, se už chýlí k možná překvapivým výsledkům.

Třebaže ředitelské křeslo je post velmi náročný, Jiří Mitáček se nevzdal své odborné práce historika. Zajímá ho hlavně raný středověk, který na mnoha místech Moravy zanechal nejednu unikátní stopu.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Zuzana Ledererová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.