Jiří Všetečka, fotograf

18. srpen 2015

„Fotografie jsou mlčenlivými svědky mých letitých toulek Prahy. I když jsem na mnoha místa chodil opakovaně, v archivu jsem nenašel dva stejné záběry. Ať už jsem fotil v různých ročních obdobích, za rozbřesku, deště či ve chvíli, kdy se město zahalilo hermelínem sněhu, atmosféra je pokaždé jiná. Pokaždé však krásná a jedinečná…”

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Tak popisuje svůj vztah k fotografii a k Praze, ke dvěma největším celoživotním láskám, fotograf Jiří Všetečka. Ve své nejnovější výpravné publikaci …chodec s objektivem Jiří Všetečka zavzpomínal na svůj život . V předmluvě mimo jiné píše: „Vydám se za krokem zpět proti proudu let. Po stopách putování s fotoaparátem, od prvních krůčků s měchovým přístrojem Moskva až k profesionální práci s onačejšími fotoaparáty a objektivy. Za doslova vydupanými a vyvzdorovanými knihami, na které jsem pyšný. Najdete tu vyprávění o událostech a lidech, které jsem potkal při práci, i o tom, jak jsem se ,převlékal‘ za dokumentaristu a historika, sportovního reportéra i sportovce, kameramana, režiséra…”

00760228.jpeg

Poznejte společně s námi zákulisí vzniku fotografií, které v mnoha uměleckých publikacích obletěly doslova celý svět. S Jiřím Všetečkou otevřeme jeho knihy: nezvalovskou alegorii 1984 Pražský chodec, Všenáprava obrazem, Pražský chodec proti tankům nebo čapkovské variace ve fotografiích Psáno do mraků. Společně s hudební částí pořadu se vrátíme mj. do pražského Rudolfina, kde Jiří Všetečka zachytil okamžiky slavných koncertů České filharmonie, ale take vystoupení mnoha zahraničních sólistů. Nejen o tom, jak se fotí hudební koncerty a jak s fotoaparátem nerušit I v průběhu generální ch zkoušek vyprávěl Jiří Všetečka v rozhovoru s Robertem Tamchynou.

Archiv odvysílaných pořadů.

Spustit audio