Jitka Miková a David Dittrich - Mezinárodní hudební festival Concentus Moraviae

28. květen 2015

Hostem čtvrteční Telefonotéky byl ředitel MHF Concentus Moraviae, David Dittrich, a produkční paní Jitka Miková. Téma rozhovoru i hudebních ukázek nás zavedlo na jižní Moravu, kde se už tuto sobotu podvacáté rozezní zahajovací koncert MHF Concentus Moraviae.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Dramaturg Jelle Dierickx letošní jubilejní 20. ročník připravil v tématu Pojďme slavit!. Zcela první festivalový koncert se ale rozezněl v pátek 7. června 1996 v ivančickém Besedním domě. Původních třináct měst a tehdejší obec Lysice tvořilo uzavřený pořadatelský klub; v každém z nich se během festivalu měly odehrát dva koncerty. Byly to Boskovice, Bystřice nad Pernštejnem, Hustopeče, Ivančice, Kyjov, Lysice, Mikulov, Moravský Krumlov, Náměšť nad Oslavou, Rájec-Jestřebí, Slavkov u Brna, Tišnov, Třebíč a Velké Meziříčí. Už v prvním ročníku ale festival expandoval do dalších míst a některá z nich začala svou účast pravidelněji opakovat. Letošní hudební narozeninová párty vzdá hold nejen festivalu, ale také nádheře všech koncertních dějišť. Slovo slavnost je odvozeno z latinského celebrare, tedy připomenout obřadným způsobem, a řada fascinujících klášterů, kostelů a kaplí regionu se nabízí jako ideální prostředí pro konání duchovní části festivalu.

Letošního jubilejního ročníku se opětovně zúčastní řada umělců minulých festivalových ročníků: Magdalena Kožená, Marco Beasley a Accordone, Jos van Immerseel, Bl!ndman a mnozí další. Na festivalu se ale další pozoruhodní hudebníci a soubory představí poprvé – např. Goeyvaerts Trio, Olivier Vernet, Gunnar Idenstam a Lisa Rydberg. Vystoupí také přední české soubory, ostatně 20. ročník festivalu Concentus Moraviae zahájí 30. května v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Starém Brně poslední mše Jana Dismase Zelenky v podání Collegia Vocale 1704 a Collegia 1704. Úvodní koncert festivalu bude navíc součástí brněnského Roku smíření. Těšit se můžeme i na vystoupení mnohých dalších českých umělců – loutnisty Jana Čižmáře, kytaristy Pavla Steidla, flétnistky Jany Semerádové, vokální Cappelly Mariany, chlapců ze sboru Boni pueri nebo souboru Schola Gregoriana Pragensis.

Řada pozoruhodných evropských hudebníků se festivalovému publiku představí poprvé: premiéra čeká ženský vokální soubor VocaMe s hudbou Hildegardy z Bingenu nebo sopranistku Raquel Anduezu za doprovodu barokní kytary Pierra Pitzla. Chrámové varhany v Hustopečích a Bystřici nad Pernštejnem rozezní dva vynikající varhaníci Olivier Vernet a Gunnar Idenstam. Dalším zajímavým souborem, který vystoupí na festivalu v premiéře, je Goeyvaerts String Trio, které nese jméno belgického skladatele Karla Goeyvaertse, jednoho z nejvýznačnějších belgických skladatelů 20. století, jehož dílo zásadně ovlivnilo evropskou novou hudbu.

Připraveny jsou také speciální narozeninové akce:Žádný hudbymilovný cyklista by si neměl nechat ujít akci Hudba na kole v Lednicko-valtickém areále chráněném UNESCO, díky které může v sobotu 6. června zkombinovat projížďku nádhernou krajinou s hudebními zastaveními na půvabných odpočívadlech. Festa teatrale na zámku Slavkov-Austerlitz mezi 12. a 14. červnem bude skutečnou oslavou 20 let festivalu Concentus Moraviae. Ozdobí ji výstava historických květinových vazeb a přirozeně se bude tančit. K souboru Collegium Marianum se proto v programu Forlana, benátská fiesta à la française v sobotu 13. června připojí tanečnice a choreografka Gudrun Skamletz, která publikum přenese na dvůr Krále Slunce ve společnosti Jeana-Baptista Lullyho a do Benátské republiky v časech Antonia Vivaldiho. Večer ozdobí také ohňové obrazy ohňostrůjců Theatrum Pyroboli Vivat Concentus Moraviae v zámeckém parku a ztišení nabídne svým intimním půlnočním vyprávěním Marco Beasley.

Zámek ve Žďáru nad Sázavou bude naopak mezi 18. a 20. červnem zaplaven harfami. Během Harfových dnů pod patronací české harfové virtuosky Jany Bouškové proběhne vedle mnoha koncertů harf různého období také program mistrovských kurzů a workshopů. Milovníci harfy se mohou těšit nejen na Janu Bouškovou, ale také další osobnosti - Ieuana Jonese, dua Merlice (Merit Zloch a Alice Ludewig), soubor ArParla a jazzmana Patricka Stickneyho

20. ročník festivalu Concentus Moraviae skončí 25. června jedinečnou událostí - oslavovaná francouzská dirigentka Emmanuelle Haïm přiveze svůj soubor Le Concert d’Astrée do čerstvě zrekonstruované jízdárny zámku Valtice. Nikdo jiný by s nimi tento jedinečný prostor nedokázal rozeznít lépe, než Magdalena Kožená. Od Rameaua po Leclaira, od milostných písní k hudbě pro potěchu králů. Festivalový závěr bude svátkem pro všechny smysly.

V rozhovoru zazněla nejen témata letošní dramaturgie, ale také vzpomínky na začátky tohoto jedinečného festivalu a jeho propojení na mezinárodní projekt České sny. Ohlédli jsme se také za dramaturgií nejspěšnějších minulých ročníků a poslechli jsme si vybrané nahrávky umělců, kteří nás naladili na ročník nadcházející…

Archiv odvysílaných pořadů.

Spustit audio