Jolana Fogašová, sopranistka

15. červen 2016

Lady Macbeth, Aida, Carmen. V příští sezóně třeba nová Tosca nebo Židovka, to vše je slovenská sopranistka Jolana Fogašová.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

"Plní se mi sny a raději proto o nich nerada mluvím," říká s úsměvem, když vypráví o 22 letech své kariéry. Jaké jsou její vysněné role? "Raději o tom nemluvme, ať to nezakřiknu," odpovídá mile, ale rozhodně. Dnes je doma na operních scénách celého světa a jako stálý host cestuje mezi Prahou a Bratislavou.

Miluje nejen svoji práci, ale i rodinu. Jolana působí velmi energicky a sebevědomě, přesto jako maminka dvou malých dcer pyšně a s něhou v oku vypráví, jak by holčičky nesvěřila ani au-pairce a jak s pomocí manžela zvládá vše s nimi, dokonce i nedávný zájezd do Číny. Jednalo se o Rusalku a Jolana s úsměvem líčila, jak tamní pěvci zvládali úskalí češtiny a jak nakonec dopadli lépe než Rusové, kteří jazyk svého skoro-souseda podcenili.

Jolana Fogašová se s pokorou přizpůsobila přírodě a vývoji svého hlasu a z původního oboru mezzosoprán postupně přešla do sopránu a s vděčně přijímá nové role, které se jí tím otevřely. Podrobně popsala, co se s hlasem při takovém přerodu děje, a proč. A jak se jí spolupracovalo s věhlasnými orchestry a dirigenty, např. se Z. Mehtou nebo P. Boulezem? Čím je spolupráce s takovými osobnostmi výjimečná?

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio