Juraj Horváth, ilustrátor

1. červen 2015

Telefonotéka s Jurajem Horváthem bude převázána Zlatými stuhami a opatřena několika vinětami Nejkrásnější kniha roku. Tato ocenění získal výtvarník Juraj a jeho žena Tereza, spisovatelka a překladatelka, za dětské knížky. Jejich vydávání se věnují od roku 2000, kdy se jim narodil první syn a kdy zjistili, že knížky, které by mu chtěli dát, na našem trhu prostě neexistují.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Juraj Horváth stojí v čele ateliéru ilustrace a grafiky na pražské VŠUP, který převzal po Jiřím Šalamounovi, u něhož sám studoval. Trychtýř v logu festivalu dokumentárních filmů Jihlava je jeho dílem stejně jako celá výtvarná prezentace festivalu. Patří k nejlepším českým ilustrátorům, texty v „jeho“ knihách jsou srostlé s výtvarným doprovodem tak, že nepoznáte, co vzniklo jako první.

03395786.jpeg

O baobabu se v Ottově slovníku naučném dočteme: “Strom tento jest v mnohém pohledu velice pamětihodný“. Nakladatelství Baobab, které založili Juraj a Tereza Horváthovi před 15 ti lety, je také pamětihodné. Nejen pro už jubilejní řádku let svého trvání, ale zejména pro přesvědčení, ze kterého Horváthovi za roky nic neslevili, navzdory tomu, že vydávání knih u nás rozhodně nepatří k oborům, v nichž máte něco jistého. Jistotu má naopak majitel baobabích knížek. V tom, že jim velmi záhy vyhradí v bytě vlastní výsadní poličku, která bude navždy vyjmuta z případné a často nevyhnutelné redukce domácí knihovny. Knížky z Baobabu porostou s dětmi a zůstanou potěšením dospělých. Koneckonců do dutého baobabu se celá rodina pohodlně vejde a může se tu schovat před deštěm i nepřítelem.

03395867.jpeg
03395778.jpeg

V baobabech bydlívali také domorodí kouzelníci. Což se píše ve Stromovce, v knížce s podtitulem Abeceda vzácných a všelijak nádherných stromů, kterou také najdeme v nabídce nakladatelství. Zda jsou či nejsou Horvátovi kouzelníci, když vydávají více než deset knih ročně a současně pečují o rodinu se sedmi dětmi, budeme v Telefonotéce hovořit s výtvarníkem Jurajem Horváthem přesně na Den dětí 1. června.

Zeptáme se na to, jak knížky v Baobabu vznikají, jak si vedou v konkurenci a v komplikovaném tržním prostředí, zda čtenáři u nás preferují kvalitu, kdo jsou baobabí autoři, jak se dá u dětí v digitální éře podnítit kladný vztah ke čtení a jak může literatura pohnout osudem. A také na dobrodružné pátrání po Miroslavu Šaškovi, jehož světoznámé průvodce po evropských metropolích nyní v Baobabu po letech vycházejí.

Archiv odvysílaných pořadů.

autor: Renata Klusáková
Spustit audio