Jurij Galatenko, hlavní sbormistr opery Národního divadla moravskoslezského a sboru Canticum Ostrava

24. červen 2016

V Telefonotéce z Ostravy se hlavní sbormistr operního souboru Národního divadla moravskoslezského (NDM) Jurij Galatenko vyznal těmito slovy:

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

„Česká republika, a hlavně hudebníci z Národního divadla moravskoslezského mě přijali tenkrát skvěle. V Ostravě jsem našel novou energii k životu, příležitost pracovat na velkých operních dílech, dostal jsem také možnost studovat složité partitury soudobé hudby a založit tak svůj sbor Canticum Ostrava. Jsem zde šťasten, obklopen tvůrčí atmosférou, novou rodinou a přáteli. Přesto – Kyjev zůstane navždy městem mých prvních lásek. Občas se tam vracím, ale jsem smuten z toho, co se dnes na Ukrajině děje.

Během účasti na festivalu Smetanova Litomyšl s operním souborem NDM a mezi zkouškami sboru Canticum Ostrava na festival NODO si Jurij Galatenko našel čas na sestavení důmyslného hudebního programu Telefonotéky, do které, pochopitelně, zařadil hlavně sborové skladby, ale také nahrávky se svým oblíbeným dirigentem Valerijem Gergijevem (osobně se znají z doby, kdy oba studovali dirigování u legendárního petrohradského učitele Ilji Musina.)

„Raději přijmu do sboru méně školeného zpěváka s originální barvou, a pak s ním důkladně pracuji, než školeného hudebníka s precizním, ale nezajímavým hlasem. To, co dělá z východních sborů ojedinělá tělesa, je právě citlivá práce s přirozeným hlasem“, odhalil část svého „sbormistrovského“ tajemství Jurij Galatenko. „ A také práce, samozřejmě, tvrdá, každodenní práce na detailech“, dodává.

V páteční Telefonotéce se Jurij Galatenko obracel často k ukrajinskému folklóru a tradicím pravoslavného zpěvu. Posluchače zaujal hudebními ukázkami natolik, že opakovaně dostával dotazy, jakým způsobem by se mohli k tak „autentické“ hudbě dostat, zejména když představil sborové dílo Artemije Vedela nebo ukrajinský folklórní soubor Drevo z Kyjeva. Jeho členové objíždějí zapadlé ukrajinské vesničky a natáčejí hlasy poslední generace z řad lidových zpěváků, která si pamatuje i 500 let staré písně.

Jurij Galatenko má pověst sbormistra, který neúnavně zkouší a snaží se ze zpěváků dostat maximum. Ne nadarmo patří už roky operní orchestr NDM pod jeho vedením k nejlepším v České republice, ne nadarmo si může Jurij Galatenko dovolit sestavit sbor, který si troufne provést např. Cori di Didone Luigiho Nona. V příští operní sezóně můžete ostravský operní sbor slyšet v opeře Tajemství Bedřicha Smetany nebo Fibichově Bouři. Jeho vlastní sbor Canticum Ostrava pak na ojedinělém operním představení Oresteia Iannise Xenakise 30. června v Divadle Jiřího Myrona v rámci Dnů nové opery Ostrava.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio