Karel Rechlík, teoretik umění, výtvarník a grafik

28. srpen 2015

PhDr. Karel Rechlík, historik umění a výtvarník, se věnuje systematicky sakrální tvorbě, především pak chrámovým interiérům.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Svá díla úspěšně prezentoval na řadě samostatných i společných výstav, jako například v Praze, Brně, Opavě, Vídni, Poznani, Bonnu, Kolíně nad Rýnem, Mnichově, Münsteru, Norimberku, Utrechtu, Barceloně a jinde.

Jeho práce najdeme v bazilice na Starém Brně, ve farní kapli sv. Jakuba v Brně, v kostelech v Břeclavi, Dačicích, dominikánském kostele v Olomouci, v německém Siegburgu a na mnoha dalších místech. Není bez zajímavosti, že jeho malby - liturgické korouhve jsou například každoročně instalovány v jezuitském kostele sv. Ignáce v Praze. Značná část Rechlíkovy tvorby se těší velkému zájmu v Rakousku.

Je spoluautorem publikací o současné sakrální architektuře i autorem osobité knihy nazvané Anděl na cestě.

V roce 1992 inicioval a připravil založení Diecézního muzea v Brně, které jako ředitel vedl do roku 2013. Velmi zdařilá je stálá expozice Vita Christi-Život Kristův v budově muzea na Petrově v Brně, realizovaná podle jeho koncepce a libreta. Významná je rovněž Rechlíkova spolupráce s Českou televizí na řadě dokumentárních filmů. Za všechny zmiňme alespoň snímek o dálničních kostelích či o architektovi Mario Bottovi.

03456402.jpeg

Dominantním rysem tvorby Karla Rechlíka je pohyb, především pohyb stylizovaných křídel stoupajících v prostoru. K sugestivnosti mnohých děl přispívá i autorova oblíbená technika vitraje.

V současné době je plně zaujat tvorbou liturgického a uměleckého vybavení poutního kostela Nanebevzetí Panny Marie v Neratově. Jedná se náročnou rekonstrukci chrámu, který byl zcela zničen za války a jehož ruina je po přestavbě a restaurování navrácena tamní krajině i poutníkům.

Dosavadní tvorbu i uměleckohistorické aktivity Karla Rechlíka ocenili při příležitosti letošní velehradské slavnosti čeští a moravští biskupové Řádem sv. Cyrila a Metodějě.

Archiv odvysílaných pořadů.

autor: Zuzana Ledererová
Spustit audio