Karel Rokyta, český expert na lesy a dřeviny v Mosambiku

5. listopad 2015

S inženýrem Karlem Rokytou byl naším tématem les a jeho život se společenstvím lidí. Nahlédli jsme do historie lesa na našem území i v Evropě, do historie hospodaření s lesem, zeptali jsme se, jak by měla vypadat „podoba lesa přírodě blízká“.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Věnovali jsme se i výchově začínající odborné generace - můžeme srovnávat tu naši s mosambickou, kde Karel Rokyta dlouhé období působil. Ale nejen fakta provázeli naše setkání. Karel Rokyta umí poutavě vyprávět o tom, co je to les, i o tom, jak který les zní. Možná se lesu naučil naslouchat už doma, v kraji, kde se v jedné písni zpívá „o dřevu javorovém, na husličky dobrém...“

Inženýr Karel Rokyta vystudoval na počátku šedesátých let 20. století Lesnickou fakultu v Brně. Třicet let působil v Lesprojektu, kde pracoval na pozicích od asistenta až po samostatného projektanta-specialistu. Podílel se také na bilaterárních zahraničních projektech v Angole, v roce 1982, a v Mosambiku, kde působil v letech 1985-1987, 1989-1995 a kam byl nedávno poněkolikáté pozván.

Karel Rokyta se zde věnoval obecným problémům Afriky v souvislosti s lesním hospodářstvím i výchovou lesnických odborníků. Ing. Karla Rokytu ovšem znají i naši studenti a odborníci, mj. působí ve dvou společnostech – v Nadačním fondu Věry Třebické-Řivnáčové a v Nadačním fondu ThDr. Čeňka Duška.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Eva Ocisková
Spustit audio