„Každé pořádné divadlo vzniklo z požáru, i to naše,“ říká s nadsázkou Štěpán Kubišta, ředitel divadelního a uměleckého prostoru Jatka78

16. září 2016

Štěpán Kubišta je bývalým šéfem Nové scény Národního divadla v Praze.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

„Nejvíc si vážím toho, jak nám pomohli a pomáhají lidé, jak si ten projekt vzali za své, existujeme hlavně díky vám.“ svěřil se. Jatka 78, dnes multifunkční prostor pro netradiční kulturní projekty v holešovické tržnici, ještě v 80. letech skutečná jatka, kde se porážela zvířata. Už dva roky slouží jako divadlo, hudební klub, galerie, domovská scéna souborů jako Cirk La Putyka a další, tréninkové zázemí pro vystupující companies. Začal z ničeho na zelené louce a jako první svého druhu v České republice.

„Pro inspiraci, jak nejlépe vybavit takový prostor a udělat co nejméně chyb, jsme tehdy jeli do zahraničí,“ vzpomíná Štěpán Kubišta na dobu, kdy zúročil své pětileté působení v čele Nové scény Národního divadla v Praze. Už za dva roky své existence si vydobyl pevné postavení na naší kulturní scéně a teď v září vstupuje do své třetí a do posledního dne nabité sezóny.

Jatka78 zahájila zkušební sezónu v listopadu 2014. „Otevřeli jsme tehdy jen na několik týdnů, do konce roku a čekali, jak tento projekt přijmou diváci,“ vzpomíná Štěpán Kubišta. Vzápětí ale bylo jasné, že pokračování bude. Dnes Jatka78 žijí od rána do večera, hostí soubory z celého světa, také tanečníky a různé kulturní experimentátory.

„Naše představení jsou často spojena s hudbou, navíc napsanou přímo pro daný kus. V mnohých případech navíc nekončí jen u nahrávky, ale kapely vystupují živě. A nejen kapely, před několik dny například proběhl společný projekt souboru 420People a orchestru BERG.

Typická hudba Jatek78 protýkala i celou Telefonotéku, střídavě jsme pouštěli skladby z představení Risk Jana Balcara s úchvatným zpěvem Andreje Rádyho a z představení Roots, které teprve bude mít českou premiéru. Jaká bude sezóna 2016/17? Jak vypadá zákulisí? Čím se liší příprava představení v Jatkách78 od klasické divadelní inscenace? Jaká jsou další specifika tohoto zajímavého projektu? O tom a mnohém dalším v Telefonotéce se Štěpánem Kubištou.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio