Klavírista Jiří Kollert

1. říjen 2014

Klavírista Jiří Kollert se narodil se v rodině hudebního skladatele.

Po studiích na konzervatoři (u Emila Leichnera) a AMU v Praze (u Miroslava Langera) rozvíjel své interpretační názory ve Vídni u Avo Kuyumjiana, v Paříži u skvělého Eugena Indjiće, ale také na mistrovských kursech u dalších umělců světových jmen (mj. Lazar Berman, Jerome Lowenthal, Germaine Mounier).

Jiří Kollert je vítězem soutěží Leoše Janáčka v Brně, Bohuslava Martinů v Praze, je nositelem zvláštních ocenění ze soutěží, ale také Ceny za nejlepší interpretaci díla B. Martinů, skladatele, s nímž je dokonce v příbuzenském vztahu.

Jiří Kollert spolupracuje s významnými orchestry i dirigenty, koncertuje v Evropě, v Kanadě, oblíbil si Japonsko a Japonci si oblíbili Jiřího Kollerta. Pro japonskou televizi NHK - v rámci pořadu „PianoPia“, v němž světoví pianisté představují průřez klavírní tvorbou - natočil cyklus z děl českých autorů.

Jeho nahrávky získaly značný ohlas a v následujícím roce byly vybrány mezi několik nejlepších do pořadu „PianoPia Speciál“. Své postřehy a zkušenosti z Japonska se Jiří Kollert snaží uplatnit i v českém prostředí, kde působí také jako pedagog.

Silné rodinné hudební geny zapustily své kořeny i v rodině klavíristy Jiřího Kollerta. Mimořádně talentované děti přenášejí do života zejména velkou radost, ovšem i nemalou zodpovědnost...

Posluchače Telefonotéky ve vysílání Vltavy a také posluchače živého vysílání ve Vinohradském Studiu 2 čekalo malé hudební překvapení.

autor: Eva Ocisková
Spustit audio