Kristina Fialová, violistka

14. duben 2015

Hostem Telefonotéky byla Kristýna Fialová, mladá česká violistka, sólistka i komorní hráčka.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Pochází z hudební rodiny, otec prof. Petr Fiala je vedoucím Českého filharmonického sboru Brno.

Absolvovala Konzervatoř v Brně ve třídě Miroslava Kováře. V současné době studuje doktorandské studium na Akademii múzických umění v Praze u prof. Jana Pěrušky a v dubnu 2015 zakončí studium Soloist Class na Royal Danish Academy of Music v Kodani.

Od října 2014 rovněž studuje diplom Meisterklasse na Hochschüle für Musik Carl Maria von Weber v Drážďanech ve třídě prof. Vladimíra Bukače.

Kristýna Fialová je laureátkou řady mezinárodních soutěží – Talents for Europe, Soutěž konzervatoří, ACT London, Beethovenův Hradec, Forbest Competition, Alexander and Buono International String Competition, Val Tidone Competition, Danish soloist competition, Johannes Brahms competition.

V září 2013 se stala absolutní vítězkou Mezinárodní violové soutěže Michala Spisaka v polských Katovicích.

Jako sólistka či komorní hráčka spolupracuje s českými i zahraničními umělci (Radovan Vladkovič, Sophia Jaffé, Václav Hudeček, Atos trio, Petr Nouzovský, Ivo Kahánek, Rafael Payare, Adam Skoumal, Stanislav Vavřínek, Monika Knoblochová, Kociánovo kvarteto aj.).

Významná je její spolupráce s orchestry (Copenhagen philharmonic, Aarhus Symphony Orchestra, Pražská komorní filharmonie, Český národní symfonický orchestr, Janáčkova filharmonie Ostrava, Komorní filharmonie Pardubice, Filharmonie Brno, Plzeňská filharmonie, Moravská filharmonie Olomouc, Zabrze philharmonic, Slovenský komorní orchestr Bohdana Warchala, Filharmonie Bohuslava Martinů, Čeští komorní sólisté).

Představila se ve většině států Evropy, v Africe, Asii a USA. Z jejích festivalových vystoupení jmenujme Svátky hudby v Praze, Pražské premiéry, Copenhagen Summer Festival, Janáčkův Máj, Jihočeský komorní festival, Mahlerova Jihlava, renomovaný Festival Internacional de Santander ve Španělsku, Bergen International Festival v Norsku a Tivoli festival v Kodani.

Letos jí čeká sólový debut na MHF Pražské jaro. Pravidelně natáčí pro Český a Dánský rozhlas.

Podílela se na natočení 2 CD pro společnost ArcoDiva, v roce 2015 vyjde její debutové CD u společnosti ArcoDiva a také u dánské společnosti DACAPO.

Setkání s touto mladou půvabnou dámou bylo zajímavé. Kristýna Fialová představila své plány v této sezoně, promluvila o studiích i přípravě na koncerty. Samostatnou kapitolou bylo zahraniční koncertní turné a nahrávací činnost.

Kristina Fialová disponuje výbornou technikou a krásným barevným tónem... Hudební rozhledy 4/2014

…Výborná technika a koncentrovaný hudební projev nenechaly nikoho na pochybách, že se jedná o zralou sólistku… Ostravan 12/2013

…Kristina Fialová zaujala posluchače svým vynikajícím hudebním cítěním. Niterným provedením Rapsodie – koncertu pro violu a orchestr Bohuslava Martinů nás přesvědčila o tom, že se právem řadí k našim předním violistkám nastupující generace... Talentinum, 11/2009

Archiv odvysílaných pořadů.

Spustit audio