Lubomír Brabec, kytarista a cestovatel

12. říjen 2015

Kytara provází a provázela Lubomíra Brabce vždy a všude - i za polárním kruhem. Sjíždí také divokou vodu, věnuje se potápění, jezdí na koni, bruslí, závodí na plachetnicích a leze po horách. Jakoby mimochodem pořádá vlastní cykly koncertů, vystupuje a natáčí. Je držitelem medaile Za zásluhy v oblasti umění, nositelem diamantové desky Supraphonu za půl milionu prodaných nosičů a řady dalších ocenění.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Pochází z muzikantské rodiny a jako dítě hrál nejprve na housle. Hru na kytaru vystudoval na konzervatoři v Plzni a v Praze u Milana Zelenky. V roce 1980 pak pokračoval díky stipendiu britské vlády v mistrovském studiu ve Velké Británii na Royal Academy of Music a v Early Music Centr.

Natočil desítky hudebních nosičů, které zachycují jeho interpretační umění a pestrou škálu loutnové a kytarové literatury. Spolupracuje s řadou dalších předních našich umělců jak z oblasti tzv.vážné hudby, tak z oblasti hudby populární. Sám také upravuje skladby jiných autorů pro kytaru, a vydal dvě kytarové školy. Jeho mistrovská aranžmá tak rozšířila možnosti kytary jak v oblasti sólového, tak doprovodného či komorního nástroje.

K jeho milovaným autorům patří jak skladatelé ze zemí, kde je kytara doma - Fernando Sor, Francesco Tárrega, Nicolo Paganini, Antonio Vivaldi, Heitor Villa-Lobos nebo Enrico Granados, ale např. i J. S. Bach nebo Václav Trojan; své skladby pro něho napsala i řada českých soudobých skladatelů.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio