Marek Jerie, violoncellista

1. prosinec 2014

Hostem Telefonotéky byl Marek Jerie, violoncellista.

Před sedmi lety, v květnu roku 2007, vysílal Český rozhlas Vltava rozhlasové Osudy violoncellisty profesora Marka Jerie, člena světoznámého Guarneri tria, v němž hraje společně s houslistou Čeňkem Pavlíkem a klavíristou Ivanem Klánským od počátku vzniku tria.

Dnes už jen málokdo může vzpomínat na to, že byl žákem světových legend hry na violoncello – Pabla Casalse, André Navarry, Mstislava Rostropoviče či Antonína Kohouta. Vztah učitele a žáka nejednou přeroste do krásného přátelství.

Kdykoli svedly koncertní cesty Marka Jerie s Mstislavem Rostropovičem do stejných končin světa, měl výsadní právo vstupu i do bez nadějně vyprodaného sálu, v němž mistr Rostropovič hrál.

„V určitých úsecích života má člověk ten zpětný pohled úplně jiný.“ Tak začínal své rozhlasové vyprávění violoncellista Marek Jerie.

„ Něco ale zůstává stejné. A to zásadní přístup k životu. U mě se vlastně takovou červenou nití stalo violoncello, láska k hudbě, ke kultuře, k humanitním ideálům a veliká vděčnost za to, že se mohu věnovat povolání, které je současně mým koníčkem.“

02350576.jpeg

S violoncellistou Markem Jerie bude rozmlouvat Eva Ocisková. Zajímavých témat mají nepřeberně. Marek Jerie totiž 29. a 30. 11., v sobotu a neděli, zasedá v porotě Vychytilovy soutěže, je členem Umělecké rady mezinárodního festivalu Pražské jaro, vyučuje studenty, zasedá v porotách mezinárodních soutěží, organizuje, cestuje mezi svými dvěma domovy ve Švýcarsku a v Čechách – a hlavně: koncertuje s proslulým Guarneri triem po celém světě.

autor: Eva Ocisková
Spustit audio