Marek Pavelec: „Souzvuk houslí a orchestru je mocná alchymie“

17. únor 2017

Marek Pavelec, český sólový houslista, laureát mezinárodních soutěží a žák legendárního ruského pedagoga Zakhara Brona. O zálibě v provádění méně známých houslových koncertů a o tom, jak přetržená struna může nastartovat sólovou kariéru.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Marek Pavelec (*1989, Karlovy Vary) je český houslista, patřící k nejvýraznějším talentům své generace. Po studiích na plzeňské konzervatoři (prof. J. Holotová) a vídeňské hudební univerzitě (prof. J. Pospíchal) se stal žákem legendárního ruského pedagoga Zakhara Brona ve švýcarském Curychu, hudebně se rozvíjel také v rámci mistrovských kurzů Idy Haendel a Julie Fischer.

„Mým snem vždy bylo stát se žákem Zakhara Brona, nejen proto, že kdysi učil mé idoly Maxima Vengerova a Vadima Repina a vybudoval si tak pověst jednoho z nejlepších pedagogů současnosti. Každý učitel se současně učí od svých žáků, a k Bronovi se soustřeďují nejnadanější houslisté z celého světa, proto jsem inspiraci mohl čerpat nejen během vlastních hodin, ale i navštěvováním hodin jeho dalších skvělých žáků.“

Myslím si, že je škoda, že se na koncertních pódiích točí dokola stále tytéž houslové koncerty, když krásných jich přitom existuje mnohem víc než dvacet. Vedu si seznam koncertů, které bych si jednou rád zahrál, některé už jsem s úspěchem provedl, více než deset jich zatím na mě čeká. Pokud se mi podaří, zahrát si je všechny, budu moci říct, že můj život měl smysl.

Koncertní činnosti se Marek Pavelec věnuje v Čechách i v zahraničí (Německo, Švýcarsko, Rakousko, Chorvatsko, Francie, Švédsko, Itálie, Španělsko, Spojené Arabské Emiráty, Japonsko), vystupuje na recitálech i za doprovodu četných orchestrů (Plzeňská Filharmonie, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Bratislavská komorní filharmonie, Orchester der Hochschule für Musik und Tanz Köln, Chorvatský rozhlasový a televizní orchestr, Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín, Karlovarský symfonický orchestr, komorní orchestr Barocco sempre giovane, mezinárodní symfonický orchestr „Concert des Cités Uniés“).

Marek Pavelec je laureátem mezinárodní houslové soutěže „Vaclav Huml“ (Záhřeb, 2013), vítězem mezinárodní houslové soutěže „Camillo Sivori“ (Cosenza, 2013), vítězem celostátní soutěže českých konzervatoří (Teplice, 2008) a držitelem prestižních cen švýcarských nadačních fondů „Rahn Kulturfonds“ a „Sankt Petersburger Stiftung“.

Uplynuly dva roky od absolutoria na univerzitě v Curychu a Marek dodnes pendluje mezi domovem a zahraničím. Nenapadlo ho někdy za hranicemi zůstat? Nebo by Čechy za nic na světě nevyměnil? Dozvíte se při poslechu záznamu pořadu.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Zuzana Zatloukalová
Spustit audio