Marek Vrabec, umělecký ředitel festivalu Dvořákova Praha

29. srpen 2016

Nastupující podzim bývá bohatý na kulturní události a Praha není výjimkou. Od 5. do 24. září tu festival Dvořákova Praha proběhne už po deváté.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Zahájení bude patřit - stejně jako patřil úvod našeho vysílání - Staatskapelle Dresden a jejímu šéfdirigentovi Christianu Thielemannovi. Znít tu bude také jeden slavný houslový koncert, Beethovenův, který bude hrát jeden z nejlepších houslistů současnosti Nikolaj Znaider.

V čele této významné akce stojí jako umělecký ředitel skvělý impresário a hudební organizátor Marek Vrabec, který spolu se svými spolupracovníky přiváží na festival Dvořákova Praha opravdu špičky interpretačního umění. Nabízela se proto řada otázek na toto téma.

„Dvořák je český a světový skladatel zároveň. S tím se musíme smířit a být tomu rádi,“ říká Marek Vrabec, umělecký ředitel festivalu Dvořákova Praha.

Jak vůbec vypadá světová orchestrální scéna? Nebo špičková hudební scéna vůbec? Jak se v této spletité situaci orientuje? Je nutné přesvědčovat zahraniční interprety, aby do Prahy přivezli Dvořákovu hudbu? Jsou ochotni ji případně pro festival nastudovat? Jak je to s dalšími autory, jejichž díla na festivalu zazní? Jaká je jejich souvislost s Antonínem Dvořákem?

Dvořákova Praha v letošním roce nechá zaznít Dvořákovu Novosvětskou na dobových nástrojích souboru Anima Eterna s Josem van Immerseelem i Dvořákovy symfonické básně na Erbena a předehry v klasickém podání České filharmonie, která je vlastně residenčním tělesem festivalu.

Právem skvělého orchestru i právem historickým: u jejího zrodu stál Antonín Dvořák, na prvním koncertě tohoto tělesa zněla jeho díla za skladatelova vlastního řízení. Festival navštíví i přední zahraniční orchestry a sólisté, a zájemci se mohu vypravit speciálním vlakem do Dvořákova rodiště, do Nelahozevsi, kde proběhne krátký komorní koncert. Vystoupí na něm i klavírista Ivo Kahánek, s nímž jsme v pořadu telefonicky hovořili, podobně jako s violoncellistou Jiřím Bártou, který bude hrát Violoncellový koncert Antonína Dvořáka s Londýnskými symfoniky.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.