Martin Janecký, sklář a sochař

2. prosinec 2015

Bylo mu pouhých 13 let, když se poprvé s prací se sklem seznamoval ve sklárně svého otce.

Vysíláme 2. prosince v 9:50.Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Postupně zdokonaloval svou techniku foukání a tvarování skla a techniku hutního tvarování posunul až ke sklářskému sochařství. Jeho tvůrčí proces spočívá ve tvarování skla za tepla – a to jak zvenčí, jak je obvyklé, tak z vnitřní části baňky za pomoci různých sklářských nástrojů i foukání.

Tato náročná technika mezinárodně nazývaná jako „inside sculpturing“ je ve světě jedinečná a v oboru figurativního sklářského sochařství je Martin Janecký ve světě považován za skutečného „virtuóza“. Martin Janecký je stálým hostem nejvýznamnějších světových sympozií a uměleckých škol, kde vede workshopy a svá díla vystavuje po celém světě. Své stálé studio Warwick Glass Studio má ve Fairbanks na Aljašce.

Martin Janecký v roce 1998 dokončil v Novém Boru čtyřleté studium na Střední škole Průmyslové se zaměřením na tvorbu sklářského umění. Už od svých 21 let byl zaměstnáván u některých špičkových designových návrhářů, umělců a architektů po celém světě – v Jižní Africe, Švédsku, Holandsku a New Yorku.

Jeho samostatná mezinárodní tvůrčí činnost začíná v roce 2003, kdy se poprvé vydal do USA, aby své umění prezentoval na sklářském sympóziu ve sklářském muzeu v Corningu - Corning Museum of Glass. Dnes na této přední škole vyučuje, ale působí pravidelně také v Penland School of Crafts, Tacoma Museum of Glass, Public Glass and Pilchuck Glass School a dalších předních institucích.

Jenom v posledních měsících působil v předních sklářských studiích v Austrálii, Japonsku, Španělsku…a také napříč Amerikou v New Yorku, Chicagu a dalších městech. Většina výstav Martina Janeckého se koná v předních výstavních síních v USA, Janeckého díla ale už viděli na výstavách v Japonsku, v Berlíně, Frankfurtu, Lucemburku, a letos po dlouhé době také v České republice v Praze a Novém Boru.

Jeho řemeslně náročné skleněné sochy vyzařují obrovskou sílu a svědčí o unikátnosti jeho tvorby. Janekcého skleněná socha Pražského jezulátka se letos ze ZIBA Collection a soukromé sbírky dostala jako osobní dar do rukou Jeho Svátosti papeži Františkovi ve Vatikánu.

Telefonické spojení do studia je 221 553 223.Dotazy můžete psát na e-mail: reflektor@rozhlas.cz.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

 

Pošlete moderátorovi svůj dotaz na hosta

Spustit audio