Michal Pavlíček, skladatel a kytarista

30. březen 2015

Hostem Telefonotéky byl Michal Pavlíček, skladatel, kytarista, zpěvák a textař.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Michal Pavlíček je nejen jedním z nejlepších českých kytaristů, ale také velmi invenčním skladatelem, textařem a zpěvákem, duchovním otcem kapely Stromboli, členem Pražského výběru a jiných formací. Jednou takřka romantický básník kytary, jindy zase razantní hudebník s drivem a temnými odstíny… Svou tvůrčí invenci a osobitost vložil také do hudby k divadelním představením, filmům, inscenacím a seriálům, napsal několik symfonických baletů a muzikálů (Excalibur, Obraz Doriana Graye, Dáma s kaméliemi).

Pavlíček je držitelem řady vítězství a ocenění v odborných anketách. „Stromboli je vedle Pražského výběru jednou ze zásadních etap v mém životě,“ uvedl v našem vysílání Michal Pavlíček.

Poslední koncert skupiny Stromboli se uskutečnil v roce 1995. „Comebacky nemusím, protože málokterý se podaří. Aby to nebylo jen vzpomínání, připravil jsem novou desku pro Stromboli. Jmenuje se Fiat lux. Jako most z minulosti do současnosti.“

Kapelu vnímá spíše jako virtuální, protože členové neudržují mezi sebou silná přátelská pouta. Na legendární minulost je dnes těžké navázat. „V minulosti byla kapela víc propojená a víc vřela, dnes to už chybí.“ Posluchači skupiny Stromboli chtějí staré hity, novinky je moc nezajímají.

Dnešní útržkovitá a zkratkovitá doba způsobuje, že lidé nejsou schopni vnímat ucelený delší celek. „Ale já chci vybočit ze zajetých písničkových forem. Prostor mám ve scénické hudbě za pomoci symfonického orchestru.“

Skupina Pražský výběr je další důležitou věcí života Michala Pavlíčka. Kapela byla vyjádřením vnitřní revolty její protagonistů a zároveň výpovědní záležitostí celé generace.

Pražský výběr funguje i dnes. „Po hluboké mezilidské krizi se to nádherně vyjasnilo.“

Archiv odvysílaných pořadů.

autor: Otakar Svoboda
Spustit audio