Michal Sedláček, houslista

28. červenec 2016

Staré české přísloví o jablku, které nepadá daleko od stromu, je u Michala Sedláčka vlastně docela slabé, v jeho případě, tedy spíše v případě jeho rodiny, jde totiž o celou nůši jablek.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Tím stromem je Michalův dědeček, houslista Jan Sedláček, který v letech 1946-1992 působil v Plzeňském rozhlasovém orchestru, kde založil Sedláčkovo kvarteto. O 32 let později vzniklo na půdě AMU nové kvarteto, které záhy - po příchodu Michala Sedláčka na post prvního houslisty – přihlásilo k této tradici a přijalo stejný název: Sedláčkovo kvarteto.

Host Telefonotéky Michal Sedláček se rozpovídal nejen o rodinné tradici, ale především o svém vztahu ke komornímu muzicírování, o promýšlení, jak navázat na ohromnou tradici českých kvartet i jak obstát v ohromné konkurenci domácích i zahraničních těles. Daří se jim to, což dokládá např. poslední velký úspěch, vítězství na soutěži Karola Szymanowského v polských Katovicích v roce 2015.

Důležitou součástí jejich image je soudobá hudba. Hrají díla jak klasiků 20. století, mezi nimiž jejich láskou je Bohuslav Martinů, tak i soudobých skladatelů, u nichž také objednávají nová díla.

V pořadu zaněly dvě interpretace 1. věty 2. smyčcového kvartetu Jiřího Temla – v podání původního plzeňského Sedláčkova kvarteta i toho novodobého. Jiří Teml byl také po telefonu hostem pořadu, zajímavě hovořil o spolupráci s Michalem Sedláčkem na revizi svých pěti kvartetů. Michal Sedláček patří k těm muzikantům, kteří hudbu nejen skvěle hrají, ale take o ní přemýšlejí a dokáží o ní mluvit.

Čtěte také

autor: Ilja Šmíd
Spustit audio