Miroslav Kejmar, trumpetista

29. červen 2016

Miroslav Kejmar, dlouholetý sólotrumpetista orchestru České filharmonie, který byl hostem Jany Vašatové, patří k legendám našeho prvního orchestru.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Bez něho si nebylo možné představit trubková sóla např. v Mahlerových nebo Brucknerových symfoniích – v nahrávkách, pořízených šéfdirigentem ČF Václavem Neumannem, slyšíme jeho nezaměnitelný a kultivovaný tón.Ostatně to dosvědčovaly i telefonáty a maily posluchačů, oceňující Kejmarovu skvělou hru a jedinečný, na poslech rozpoznatelný tón, i ponor do interpretovaných skladeb. Miroslavu Kejmarovi se podařilo dostat mezi světovou elitu hráčů na trubku. Vystupoval v komorních žesťových souborech a spolupracoval se souborem Pražských žesťových sólistů, který spoluzaložil. Jako sólový hráč je známý nejen v Evropě, ale i v Japonsku a dalších zemích, má přátele mezi předními muzikanty po celém světě.

V roce 1998 byl pozván ke spolupráci s exklusivním souborem Ten of the Best s mezinárodním obsazením skutečně těch nejlepších světových hráčů na trumpetu, se kterým hrával průběžně přes deset let a zcestoval s ním kus světa. Miroslav Kejmar zavzpomínal na svůj nástup do orchestru České filharmonie, na tehdejší kolegy i na svá houslistická studia na Vojenské hudební škole v Liberci, která mu možná dopomohla k pozdějšímu krásnému zpěvnému tónu a klenutí frází při hře na trubku.

Připomněl si i léta strávená v ČF za šéfdirigentské éry Václava Neumanna, na nástroje, na které hrával on i jeho kolegové. Představil i své dva syny – profesionální hudebníky: trumpetistu Jana a hráče na bicí Miroslava, který je členem České filharmonie. V hudebních ukázkách pak nemohl chybět Braniborský koncert č.2 Johanna Sebastiana Bacha, která natočil se Sukovým komorním orchestrem a Josefem Sukem, ani slavné sólo ze 3.věty Mahlerovy 3.symfonie, kde se vysoko na orchestrem vznáší Kejmarova křídlovka.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio