Miroslav Srnka, skladatel

13. prosinec 2016

V zahraničí nejznámější český skladatel současnosti vybírá a komentuje své oblíbené skladatele, skladby a interprety.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

“Člověk mojí generace asi nemůže začít pořad, kam mohou volat posluchači, jinak než tímto tancem (Slovanský tanec C dur op.72/7), protože všichni se ještě pamatujeme na pořad Křeslo pro hosta, kde byl vždycky nejdřív záběr na křeslo a při tom šla tahle hudba. Já jsem vybral svou nejoblíbenější nahrávku s Nikolausem Harnoncourtem a Chamber Orchestra of Europe. Loni jsem dostal od svého kamaráda sluchátka na běhání a od té doby běhám nejradši na Slovanský tance, což je někdy při tempech a jejich změnách u Harnoncourta téměř zdraví nebezpečný, a potom, když tam nastanou nějaký ty chromatický modulace, tak se u toho nahlas směju, až si ti kolemběhoucí musí myslet, že jsem se úplně zbláznil.

Jde to vůbec - běhat a poslouchat, soustředit se na hudbu? Má to význam i pro tělo?

No jde to. Mně tyhle nahrávky strašně dodávají energii. Třeba Harnoncourta a Dvořáka úplně miluju, protože k tomu mám trošku osobní vztah. Když jsem ještě pracoval v nakladatelství na edicích, tak jsme měli tu čest mu nějaký připravovat, takže jsem s ním párkrát o Dvořákovi mluvil a on měl neuvěřitelnej, živelnej vztah k hudbě a zároveň nezapomenutelný baziliščí oči.”

S Miroslavem Srnkou a jeho jemným smyslem pro humor o očích, pracovních zvyklostech i radostech světových hvězd hudebního nebe jakými jsou např. Rollando Villazón, Thomas Hampson, o Milanu Slavickém, který se „promítá” v jeho skladbách. Při poslechu se můžete obzláště těšit na autorovu skladbu Coronae a její jedinečné nastudování hornistou Saarem Bergerem.

Pozvánku k poslechu našeho vysílání s Miroslavem Srnkou uzavíráme pozvánkou k návštěvě Rudolfina v pondělí 19.12. Dopoledne, od 9:30 hodin, začíná ve Dvořákově síni Rudolfina veřejná generální zkouška koncertu Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Večerní koncert v 19:30 nazvaný České hudební stopy ve světě je sice vyprodaný, ale můžete si na Vltavě naladit jeho přímý přenos. Neuslyšíte sice vyprávění Miroslava Srnky, ale českou premiéru jeho Klavírního koncertu ano. Sólistou je jeden z nejuznávanějších interpretů zaměřených na soudobou hudbu, klavírista Nicolas Hodges, koncert diriguje Tomáš Netopil.

Hezký poslech Telefonotéky s Miroslavem Srnkou i večerního přímého přenosu!

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Eva Ocisková
Spustit audio