Mistr klavírní improvizace Jiří Pazour dokáže improvizovat na jakékoliv zadané téma i náladu

30. červen 2016

Jiří Pazour má jako absolvent Konzervatoře v Praze v oboru skladba (ve třídě Vadima Petrova) i klavír (pod vedením Vladimíra Topinky) ideální vybavení pro rozvíjení vlastního improvizačního talentu. Ten v sobě objevil především díky dalšímu uměleckému setkání – s profesorem Arne Linkou, jeho večer improvizace na něj velmi zapůsobil.

Následná studia skladby na Akademii múzických umění u prof.Václava Riedlbaucha ještě více rozšířily jeho formální znalosti kompozice, které jsou pro spontánní improvizaci velkou výhodou. Své umění improvizace Jiří Pazour předvedl v živém vysílání. Svou první improvizaci věnoval všem školákům, kteří právě 30. června dostávali vysvědčení. Ve volné improvizace dokonale vystihl radostný pocit „prvňáčka“, který si ze školy nese samé jedničky…Během vysílání ale do studia zavolali ještě další posluchači, kteří si přáli slyšet volnou improvizaci na hudbu Mozarta nebo francouzské šansony.


Během první poloviny mých improvizačních večerů publikum na papírky napíše témata nebo nálady, na která si přejí slyšet mou improvizaci. O přestávce si některá z nich vyberu a ve druhé polovině již volně improvizuji. První polovinu mám koncepčně připravenou jako mé vlastní tematické improvizace na známé skladby…

Jak sám Jiří Pazour říká, „během improvizace mi jde hlavou najednou několik úrovní, která musím kontrolovat, hlídám basovou linku a harmonický základ a samozřejmě přemýšlím jak rozvíjet dále melodii.“ A jak se Jiří Pazour na své improvizační večery připravuje? „Ze všeho nejdůležitější je, abych byl technicky vybaven. Bez fungující techniky své hudební představy nedokáži ztvárnit. Hudební improvizace mne provází od dětství – ruku v ruce s mými prvními skladebnými pokusy. Je to můj nejvlastnější a nejpřirozenější hudební projev. U cvičení skladeb jsem nikdy dlouho nevydržel, ale improvizovat a tvořit jsem dokázal celé dlouhé hodiny.“

Skladby Jiřího Pazoura si v současné době objednávají stále častěji naši přední umělci, mimo jiné harfistka Jana Boušková nebo houslista Jaroslav Svěcený. Jak ale Jiří Pazour prozradil, nejraději komponuje to, co ho právě napadne, a to především v klidu domova v krásné přírodě tzv. České Kanady v okolí Dačic, kde nyní se svou rodinou žije. Jiří Pazour má ale také rád přesahy do výtvarného umění. Se svou životní partnerkou a malířkou Olgou Volfovou pravidelně uvádí Koncert tónů a barev, se kterým již procestovali nejen mnoho států Evropy, ale také Západní Austrálii nebo Maltu atd. Olga Volfová během večerů improvizace přímo na podiu vytváří obraz. V telefonickém rozhovoru během vysílání prozradila více: …“ jako umělkyně se nechávám plně inspirovat hudbou, kterou přímo na podiu před zraky publika převádím do vizuálního ztvárnění. Obraz, který vznikne, se často stane předmětem dražby a výtěžek jde na dobročinné účely – v Austrálii to například bylo na nemocniční přístroj pro léčbu dětí“.

Čtěte také

Spustit audio