O festivalu Mladá Praha s předsedou českého festivalového výboru Tomášem Čisteckým

1. září 2016

„V muzice to není jako u soustruhu, sbližování názorů a hledání jsou na společném hraní to nejhezčí,“ popsal svou zkušenost Tomáš Čistecký, který vidí festival Mladá Praha především jako platformu pro vzájemnou komunikaci mladých hudebníků.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Jubilejní 25. ročník festivalu se koná od 28. srpna do 28. září 2016. Nabízí 17 koncertů v několika českých městech jako Litomyšl, Heřmanův Městec, Litoměřice, Litvínov, Rakovník, v pohraniční Srbské Kamenici a na německé straně v Bad Schandau. Nejvíce koncertů se uskuteční v Praze, mladí umělci hrají v Rudolfinu, ve Valdštejnském sále, v Betlémské kapli, v Břevnovském klášteře a v Ledeburských zahradách.

Několik let je v programu také jeden jazzový koncert, tentokrát bude jeho sólistkou polsko-japonská zpěvačka Yumi Ito, oceněná na loňské Jazzové pěvecké soutěži Montreaux.

Letošní Mladá Praha přivedla do Čech mladé profesionály ze šesti zemí Evropy a Asie zejména z Japonska, díky jehož podpoře může festival naplňovat svůj cíl. Zhruba 90 procent finančních prostředků poskytují japonské firmy etablované v Česku. Sponzorskou účast vnímají v širším měřítku, nemíří jen k japonským účastníkům festivalu, ale ke všem bez rozdílu. Sehnat silného českého sponzora se Mladé Praze nedaří, o to více si považuje několika věrných tuzemských podporovatelů.

Violoncellista Vilém Vlček na otázku, zda se už cítí jako profesionál, odpověděl: „Profesionální hudebníci nejspíš při nácviku koncertu nezažijí tolik zábavy a tolik hádek, jako když jsme se připravovali na Mladou Prahu my.“

Od prvního ročníku Mladé Prahy vystoupilo v jejím rámci téměř tisíc účinkujících na čtyřech stovkách koncertů. Klarinetista Tomáš Čistecký a klavírista Norbert Heller se v Telefonotéce shodli na tom, že nechtějí, aby mladí hudebníci byli jen hvězdičkami, o kterých za pár let nebude nikdo vědět, ale rádi by pomohli jejich kariéru rozvíjet v dlouhodobém horizontu.

Festivalové koncerty umožňují studentům získat praktickou zkušenost a zpětnou vazbu, posoudit své umění v konkurenčním prostředí, setkat se s podobně zaujatými vrstevníky a navázat kontakty a přátelství. Na umělcích, kteří zde před lety jako začátečníci vystoupili, stojí současné koncertní dění u nás.

Příkladem mohou být dirigenti Jakub Hrůša, Zbyněk Müller nebo Marko Ivanovič či instrumentalisté Ludmila Peterková a Pavel Šporcl. Pravidelně tu vystupují čeští laureáti Mezinárodní soutěže Pražského jara, na závěrečném festivalovém koncertu zahraje letošní laureát klavírista Martin Kozák.

V Galerii Vinohradská, odkud jsme Telefonotéku 1. září vysílali, zahráli účastníci Mladé Prahy: Duo Violon Mystique - Eva Schäferová a Jan Zrostlík a se svým klavíristou Ondřejem Zavadilem vystoupil violoncellista Vilém Vlček.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Renata Klusáková
Spustit audio