Operní pěvec Luděk Vele

6. duben 2017

Operní pěvec Luděk Vele, který byl za svou více než čtyřicetiletou uměleckou kariéru oceněn dvěma Tháliemi za výjimečné výkony v rolích Chrudoše a Barona Ochse, absolvoval pražskou konzervatoř u profesora Jaroslava Horáčka, předního basisty Zlaté kapličky.

Vysíláme 6. dubna v 10:00.Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Už v posledním roce studia přijal Vele angažmá v liberecké opeře. Oblastní scéna mu umožnila rychle umělecky vyzrát a v krátké době zde vytvořil řadu rolí českého i světového repertoáru.

Sólistou Opery Národního divadla je od roku 1983. V Národním divadle obohatil Luděk Vele svůj repertoár téměř o všechny významné úlohy basového oboru, které mu mohla zdejší dramaturgie poskytnout. Vedle svého mistrovsky propracovaného Vodníka, Kecala a Leporella zde mj. nastudoval Smetanova Chrudoše v Libuši, otce Palouckého v Hubičce, žalářníka Beneše v Daliborovi a Mumlala ve Dvou vdovách. Se stejným úspěchem se zhostil komických postav v Dvořákových, ať jsou to Marbuel v Čertovi a Káče, nebo purkrabího Filipa v Jakobínovi.

Svou interpretační paletu pak rozšířil o Revírníka, Jezevce a Faráře v Janáčkových Příhodách lišky Bystroušky. Jeho jadrný bas se pak na naší první scéně naplno rozezněl v rolích Kněze Grigorise v Řeckých pašijích Bohuslava Martinů, ve Verdiho Sparafucilovi v Rigolettu či Bancovi v Macbethu. Z mozartovských kreací jmenujme Bartola ve Figarově svatbě a Komtura v Donu Giovannim. V posledně jmenované opeře zaujal především jako sluha Leporello v precizním nastudování Zdeňka Košlera.

Luděk Vele se zabývá také pořádáním letních operních představení pod širým nebem. Jsou to jak benefiční vystoupení na hradě Grabštejn pořádané od roku 1993 tak i zářijové účinkování v letním divadle v Šárce u Čertova mlýna. O svých zkušenostech z této interpretačně organizátorské práce bude hovořit v Galerii Českého rozhlasu s četnými ukázkami z jeho jevištních postav a písňové tvorby.

Telefonické spojení do studia je 221 553 223.Dotazy můžete psát na e-mail: reflektor@rozhlas.cz.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

 

Pošlete moderátorovi svůj dotaz na hosta

autor: Ivan Ruml
Spustit audio