Operní režisér David Radok

23. září 2014

David Radok, uznávaný operní a činoherní režisér. Dvě desetiletí prožil v emigraci ve Švédsku, kam odjel ve svých čtrnácti letech s rodiči v roce 1968.

V divadle vystřídal řadu profesí, jako režisér debutoval v roce 1980 v Göteborské opeře. Pracoval i pro další operní scény – jeho inscenace uváděly operní domy v Kodani, Oslu, Berlíně, Drážďanech, Aix-en-Provence, Stockholmu, Tokiu či Tel Avivu.

03718381.jpeg

Do Prahy se David Radok vrátil v roce 1993 a pro Národní divadlo nastudoval Mozartovy opery Don Giovanni a Kouzelná flétna.

Za režii Šostakovičovy opery Lady Macbeth Mcenského újezdu v roce 2000 a opery Albana Berga Vojcek rok poté získal David Radok cenu, která nese jméno jeho otce, slavného divadelního a filmového režiséra Alfréda Radoka, spolutvůrce a šéfa Laterny magiky.

V Divadle Archa v roce 2008 režíroval David Radok na přání Václava Havla jeho hru Odcházení. První Radokovou prací pro činohru Národního divadla byl pak Shakespearův kus Troilus a Kressida, který měl premiéru v roce 2012.

Na podzim bude mít premiéru Radokova inscenace opery Leoše Janáčka Věc Makropulos v rámci festivalu Janáček Brno. Opera bude poprvé uvedena z nové kritické edice, kterou pro Universal Edition Wien právě dokončuje janáčkovský znalec, muzikolog Jiří Zahrádka. Dirigovat bude Marko Ivanović.

S Davidem Radokem jsme v Telefonotéce hovořili o jeho cestě k divadlu a opeře, o jeho režijních přístupech a o tom, co pro něho znamená hudba.

Spustit audio