Pavel Kosatík, spisovatel, autor knihy o sopranistce Jarmile Novotné

25. srpen 2015

Spisovatel Pavel Kosatík, jehož kniha o světové sopranistce Jarmile Novotné a sólistce Národního divadla v Praze i new-yorské MET bude mít v nejbližší době křest.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Sopranistka Jarmila Novotná patří k těm, na které se nezapomnělo, i když se o to mnozí snažili. Ať už nacisté, před nimiž uprchla začátkem války ještě včas s celou rodinou přes Prahu a Vídeň do Ameriky, nebo komunisté, kteří po válce konfiskovali majetek rodiny a ta tak zůstala ve Spojených státech a požádala zde o státní občanství. Tím majetkem byl zámek v Litni nedaleko Berouna, který od roku 1850 patřil významné české šlechtické podnikatelské rodině Daubkových, do které se Novotná provdala. Daubkové byli mecenáši kulturního života a spoluzakladateli Národního divadla v Praze, kde se pěvkyně poprvé představila ve svých sedmnácti letech. Okouzlující umělkyni pomáhali jak dirigent a šéf opery Otakar Ostrčil, tak president T. G. Masaryk, který podpořil její další studia v Miláně. To už byl start ke světové kariéře - následovala vystoupení s prvotřídními ansámbly a dirigenty - ještě před válkou zpívala Novotná snad na všech předních evropských scénách včetně Vídně, Berlína i milánské Scaly.

00605989.jpeg

I za oceánem vystupovala opět na předních scénách od San Francisca, kde začínala, po newyorskou MET, kde se stala hlavní hvězdou ansámblu. V Jižní Americe zpívala na stadionu pro 20 000 diváků, natáčela v Hollywoodu a pořádala řadu dobročinných vystoupení, včetně vystoupení pro raněné vojáky nebo ve prospěch Červeného kříže. K jejímu odkazu se dnes hlásí nejen zámek Liteň, ale celá řada našich umělců; také Supraphon vydal CD s jejími nahrávkami. Loni proběhl v Litni malý festival, letos se na Pražském jaru konal koncert na počest pěvkyně, a nyní si od 22. do 26.srpna do Litně pozval Adam Plachetka mladé zpěváky na pěvecké interpretační kursy, pořádané ve spolupráci s HAMU. 9. září bude v Obecním domě otevřena výstava kostýmů Jarmily Novotné, zapůjčených z newyorské Metropolitní opery, a zároveň tu bude pokřtěna první monografie umělkyně, jejímž autorem je spisovatel Pavel Kosatík.

Archiv odvysílaných pořadů.

Spustit audio