Petr Hudičák, kurátor Muzea Fotoateliér Seidel v Českém Krumlově

21. červen 2016

„Archiv Muzea Fotoateliér Seidel je také velkým rodinným albem mnoha šumavských rodin. Pátrají v něm nejen odborníci, ale i běžní lidé, kteří se chtějí dozvědět o historii své rodiny“, řekl kurátor muzea ing. Petr Hudičák.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Při rekonstrukcí Fotoateliéru Seidel stál od samého počátku a byl jedním z mála lidí, kterým bylo dovoleno vstoupit do domu ještě za života Františka Seidela. Ten převzal prosperující firmu po smrti svého otce Josefa ve 30. letech minulého století a byl svědkem jejího hořkého konce po komunistickém převratu v roce 1948, kdy byla degradována na součást komunálního podniku a za pohnutých okolností přišla o část svého archivu.

František se svou ženou Marií uzavřeně a v tichosti zůstali v domě žít. Dočkali se změny režimu, který po půl století přinesl firmě druhý život. Jako zchátralý objekt odkoupil dům s ateliérem několik let po pádu železné opony Českokrumlovský rozvojový fond a pomohly zachránit finanční prostředky města i EU. Rekonstrukce trvala tři roky.

03650964.jpeg

Jak zdůraznil Petr Hudičák, celý dům je unikátní tím, jak je zachovalý. V proskleném ateliéru se i dnes může udělat snímek jako v roce 1905: původním fotoaparátem, s tímtéž stolkem a židlí, ubrusem a malovaným pozadím. Muzeum pořádá fotografování pro veřejnost několikrát ročně. Ze 140 tisíc snímků, které jsou doloženy jako objednávky v zákaznických knihách Fotoateliéru Seidel, je jich v digitální podobě 122 tisíc. Databanka je každému dostupná na webových stránkách muzea.

Ve Fotoateliéru Seidel ožívá svět včerejška, zlatý věk jistoty, ve kterém vládl řád a důvěra v něj, jak o tom píše ve své známé knize Stefan Zweig, a jak potvrzuje věta pamětníka: "Byli zde ukáznění zaměstnanci, kteří bez pobídek pracovali."

V dobách největšího rozkvětu ve 20. až 40. letech minulého století nabízela firma své služby tímto sloganem: " Prvotřídní umělecky vyvedené zvětšeniny - četná uznání. Portréty osob, krajiny, architektonické a průmyslové snímky ve všech velikostech a provedeních. Pohlednice v originální fotografii, světlotisk, hlubotisk, barevná fotografie. Náhrobky s portréty osob na porcelánu, medailony v polo - a pravém emailu."

Fotografováním krajiny, měst i dnes už zaniklých vesnic a života jejich rázovitých obyvatel prosluli Seidelovi jako nejvěrnější obrazoví kronikáři Šumavy. Jako dvorní fotografové zdokumentovali také slavné Pašijové hry v Hořicích na Šumavě, které letos v srpnu slaví výročí 200 let. V Telefonotéce zazněla v nahrávce souboru Musica Bohemica hudba, kterou pro novodobé Hořické pašijové hry zkomponoval Jaroslav Krček.

03650965.jpeg

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Renata Klusáková
Spustit audio