Petr Zajíček, přírodovědec, autor publikace Jeskyně České republiky na historických mapách

5. srpen 2016

Petr Zajíček, autor unikátní publikace Jeskyně České republiky na historických mapách, kterou právě vydalo nakladatelství Academia.

I jeskyně mají své osudy. Pomatený švec kdysi hledal vchod do podsvětí a objevil tak v roce 1831 Ochozskou jeskyni v Moravském krasu. Jindy pomohlo k objevu jeskyně kladivo spadlé do záhadné škvíry. Některé jeskyně jsou známé odedávna, jiné na svůj objev čekají, ještě jiné nikdy objeveny nebudou a některé, už objevené, se zase ztrácejí. „To je třeba případ obrovského podzemního jezera v jeskyni Výpustek u Křtin, údajně objeveného ve dvacátých a třicátých letech minulého století, po kterém speleologové od té doby marně pátrají. Jeskyně Výpustek je jednou z největších nedořešených záhad Moravského krasu,“ říká geolog, speleolog a fotograf RNDr. Petr Zajíček, autor unikátní publikace Jeskyně České republiky na historických mapách (Academia, 2016), o níž hovoříme v Telefonotéce.

RNDr. Petr Zajíček (1965) je geolog, speleolog a fotograf, pracovník Správy jeskyní České republiky. Podílel se na výzkumech v Moravském krasu, na Balkáně a v Gruzii. Zúčastnil se též české polární expedice na Špicberky, kde se podařilo objevit ledovcové jeskynní systémy. Mj. vydal monografie Moravský kras (Kant, 2007) a Jeskyně v edici Průvodce (Academia, 2010).

Snahy o zmapování tajemného podzemního světa, vytvořeného přírodou, jsou podstatně mladší než středověké důlní mapy. Těžko si dnes představit, jak první geografové podzemí odhadovali rozměry jeskyní a propastí nebo směr spletitých chodeb. Jejich výtvory jsou však neobyčejně krásné. Jedinečná dvojdílná publikace Petra Zajíčka vypráví příběhy map českých a moravských jeskyní od 18. století do poloviny století 20., jejich autorů i mapování podzemních prostor. Textovou část s mnoha fotografiemi a obrazovým doprovodem doplňuje soubor 46 reprodukcí historických jeskynních map, které jsou skutečnými výtvarnými i technickými artefakty.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Telefonické spojení do studia je 221 553 223.Dotazy můžete psát na e-mail: reflektor@rozhlas.cz.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

 

Pošlete moderátorovi svůj dotaz na hosta

Spustit audio