Sinoložka Zlata Černá

31. červenec 2014

Hostem Telefonotéky byla v úterý 5. srpna dáma, která je právem označována za váženého doyena mezi českými sinology a o čínském umění dokáže barvitě a zajímavě vyprávět. Vybrané hudební menu doplnila vzpomínky na cesty do Číny v průběhu uplynulého půlstoletí, na vzácná setkání s čínskými umělci i vyprávění o tom, jak v sedmdesátých letech „pokrývala „ svým jménem překlady slavných detektivních příběhů soudce Ti z pera Věry Šťovíčkové – Heroldové.

PhDr. Zlata Černá se narodila v roce 1932. V roce 1957 úspěšně zakončila studium sinologie a Dějin Dálného východu na FFUK. Zaměřila se hlavně na studium klasické čínštiny, především poezie a estetiky. Vzhledem k politické situaci a tzv. kádrovému profilu učila především češtinu čínské aspiranty, pracovala v Národní galerii v orientálním oddělení a poté v Orientálním ústavu, kde dostala výpověď zkraje sedmdesátých let.

„Celý život jsem se zabývala starou čínštinou. Překládala jsem čínskou poezii Song Chao De Zi a už na fakultě a potom hlavně po fakultě jsem se věnovala čínskému výtvarnému umění. Jako kurátorka sbírky čínského umění v Náprstkově muzeu jsem se věnovala čínským, tibetským a mongolským uměním, a také vyučuji na fakultě dějiny čínského umění. "

Později učila klasickou a moderní čínštinu na Jazykové škole v Praze a v letech 1977 až 2005 pracovala v Náprstkově muzeu, oddělení Národního muzea jako kurátorka čínské, vietnamské a lámaistické sbírky. Po roce 1989 začala také přednášet na Ústavu Dálného východu FFUK: Úvod do ikonografie čínského výtvarného umění, Čínské umělecké řemeslo a také Historii čínského malířství.

Spustit audio