Meteorolog Petr Dvořák

30. červenec 2014

Ve středu 30. července přijal pozvání Veroniky Paroulkové Petr Dvořák, letecký meteorolog a tiskový mluvčí ČHMÚ, autor Atlasu oblaků, Atlasu počasí, knížky o počasí pro děti a internetové publikace Jasno.cz.

Je absolventem oboru meteorologie a klimatologie na katedře meteorologie a ochrany prostředí Matematicko - fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. V současné době působí jako letecký meteorolog a tiskový mluvčí ČHMÚ.

Kromě svého hlavního oboru má za sebou také praxi dispečera letecké dopravy ČSA, publikační a grafickou práci a instruktorskou činnost v paraglidingu. Přednáší meteorologii v leteckých školách, příležitostně se věnuje amatérskému létání.

Věnuje se výzkumu termické konvekce a vlivu městských oblastí na atmosférické procesy. Publikoval 12 knih převážně o meteorologii. Mezi nejvýznamnější patří Atlas oblaků a Atlas počasí, ale také knížky o počasí pro děti. Zároveň je autorem internetové publikace Jasno.cz.

Petr Dvořák je v soukromém životě velkým milovníkem klasické a také folkové hudby. Začátkem 90. let hrál na kytaru se skupinou Klíč, jejíž písně jsou inspirovány středověkými a renesančními tématy a hudbou (tzv. renesanční folk). V jejích písních je však možno slyšet i folk moderní, současný šanson a také cikánské melodické prvky. Také pro radost hraje na saxofon.

Spustit audio