Za Jiřím Bělohlávkem. Připravili jsme speciální vysílání a mimořádnou vzpomínkovou besedu s hosty

1. červen 2017

V noci na čtvrtek 1. června zemřel po dlouhé těžké nemoci šéfdirigent České filharmonie Jiří Bělohlávek. Bylo mu 71 let. V současné době nejznámějšímu českému dirigentovi jsme věnovali vzpomínku v mimořádném živém vysílání s hosty.

SPECIÁLNÍ PROGRAM NA VLTAVĚ:

Vzpomínka na Jiřího Bělohlávka
Živé vysílání s hosty Iljou Šmídem, Davidem Marečkem a Alešem Březinou. Telefonicky se spojíme se žáky Jiřího Bělohlávka Tomášem Netopilem, Jakubem Hrůšou. Moderuje Dita Hradecká.

Mladí hudebníci pod taktovkou mistra
Polička, březen 2011. Zvukový obrázek o tom, jak si prožít, zažít a užít Mou vlast. Se studenty pražské konzervatoře a s Jiřím Bělohlávkem, kteří společně studovali na zahajovací koncert Pražského jara, natáčel Tomáš Černý. (Repríza)

03549331.jpeg

Jiří Bělohlávek byl hostem Českého rozhlasu Vltava 14. ledna 2016. V pořadu Telefonotéka prezentoval své nahrávky děl Antonína Dvořáka a názory na historii a současnost našeho prvního orchestru.

Moje představa o umělecké práci je naprosto vyhraněná a jasná: mám čtyřicet let praxe, během níž jsem si vybudoval určitý interpretační a zvukový ideál, ideál kvality hraní, ideál přístupu k hudbě vůbec – a ten bych chtěl přinést do ansámblu. Nejsou to žádné zázračné recepty – jde o co nejpokornější přístup ke každodenní umělecké práci s tím, že se domnívám, že v ansámblu, na který se těším, je neuvěřitelně mnoho potenciálu a neuvěřitelně mnoho rezerv. Ty bych chtěl odkrývat a přinášet na světlo.
Jiří Bělohlávek, inaugurační koncert České filharmonie, 2012

Hudba ho provázela celým životem. Jako dítě hrál na klavír, zpíval ve sboru, později došlo na violoncello a dirigování. Pražský rodák byl také asistentem Sergia Celibidacheho a jeho uměleckou dráhu protnulo i finále dirigentské soutěže Herberta von Karajana. V roce 1977 se stal na 13 let šéfdirigentem Symfonického orchestru hl. města Prahy FOK, roku 1990 byl jmenován šéfdirigentem České filharmonie. Před dvaadvaceti lety založil Pražskou komorní filharmonii a stál v jejím čele jako šéfdirigent a umělecký ředitel i v letech 1995 až 2000, kdy působil jako hlavní hostující dirigent BBC Symphony Orchestra. Když byl v roce 2006 jmenován šéfdirigentem tohoto tělesa, zůstal ve svazku s PKF jako čestný šéfdirigent. S orchestrem BBC uvedl nejen celou řadu novinek a titulů anglické tvorby, ale prosadil a provozoval zde díla českých autorů – Martinů, Janáčka, Suka, Dvořáka.

Jiří Bělohlávek v pořadu Telefonotéka

Dirigoval orchestr jako vůbec první umělec z neanglofonní země i na populárním závěrečném koncertu BBC Proms, a to opakovaně. S „Londýnem se tak i roku 2012 loučil; to už byl nositelem významného ocenění, které mu udělila britská královna Alžběta za přínos v oblasti hudby: čestného titulu komandér Řádu Britského impéria.

03549330.jpeg

Pravidelně spolupracoval také s dalšími světovými tělesy - patří k nim např. Berlínská filharmonie, Boston Symphony Orchestra, Cleveland Orchestra, Gewandhausorchester Leipzig, Newyorská filharmonie, Sächsische Staatskapelle Dresden nebo San Francisco Symphony Orchestra; Rotterdamská filharmonie si ho vybrala za svého hlavního hostujícího dirigenta.

Jiří Bělohlávek se neobjevoval jen na koncertních pódiích, své síly věnoval i opeře a znají ho návštěvníci řady světových operníchdomů, ať už je to Berlínská státní opery, londýnská Covent Garden, operní festival v Glyndebourne, MET v New Yorku, Opera Bastille v Paříži, nebo Teatro Real v Madridu. I od nás jsme vyjížděli podívat se na jeho novou a krásnou inscenaci Dvořákovy Rusalky ve Vídeňské státní opeře; v Curychu nastudoval Čajkovského Pikovou dámu, v červnu 2016 v San Francisku Janáčkovu Její pastorkyňu, Jenůfu, kde Kostelničku zpívala slavná Karita Mattila.

03557895.jpeg

Umělecká práce Jiřího Bělohlávka s Českou filharmonií od jeho návratu do čela tohoto tělesa byla obdivuhodná – série znamenitých domácích koncertů, zájezdy na prestižní pódia celého světa včetně residence tělesa ve vídeňském Musikvereinu, kompletní nahrávka Dvořákových symfonií a koncertů, kterou nedávno vydala Decca.

Poslechněte si slavnostní koncert k 120. výročí založení České filharmonie

4. ledna 1896 se konal první veřejný koncert České filharmonie. Za dirigentským pultem stanul sám Antonín Dvořák a celý večer byl složen z jeho skladeb. Přesně o 120 let později nabídl šéfdirigent Jiří Bělohlávek repliku zahajovacího koncertu. Program byl téměř shodný se zahájením v roce 1896, až na jednu drobnou změnu: místo Slovanské rapsodie č. 3 zazněly kompletní Biblické písně - tedy nikoli původních pět, ale všech deset. Sólistou byl basista Jan Martiník, sólista Německé státní opery v Berlíně.

PROGRAM:
Antonín Dvořák: Othello. Koncertní předehra op. 93 (15 min). Biblické písně op. 99 (30 min). Symfonie č. 9 e moll op. 95 Z Nového světa (45 min). Sólista Jan Martiník (bas). Hraje Česká filharmonie, řídí Jiří Bělohlávek. Uvádí Eva Hazdrová-Kopecká.

Čtěte také:„Takhle by to zahrál Bělohlávek...“

 

00775957.jpeg
Spustit audio