Prix Bohemia Radio

23. březen 2017

Exkluzivně z mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby, jehož 33. ročník se konal od 20. do 23. března v Olomouci.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Moderátorka Kateřina Rathouská přivítala ve studiu dvě zahraniční porotkyně kategorie Drama. První z nich, režisérka Alison Hindell, vede drama oddělení v BBC. Kromě toho působí i jako profesorka rozhlasového dramatu na Univerzitě v Derby a je čestnou členkou Velšské královské vysoké školy hudební a divadelní (Royal Welsh College of Music & Drama).

03807094.jpeg

Společně s ní usedla k mikrofonu také Ilinca Stihi z Rumunského rozhlasu, která se kromě režie věnuje i autorské tvorbě.

Rozhovor přiblížil tvorbu rozhlasových her ve Velké Británii i Rumunsku a jedním z jeho témat byly také zahraniční přehlídky dramatické tvorby jako jsou Prix Italia, Prix Europa v Berlíně, Prix Marulić na ostrově Hvar nebo Grand Prix Nova v Bukurešti, jejíž první ročník se uskutečnil v roce 2013 a právě Ilinca Stihi je její spoluzakladatelkou. Hosté přiblížili, jak takové festivaly vypadá a co svým návštěvníkům přináší.

Telefonotéka dále připomněla loňské 400. výročí úmrtí Williama Shakespeara. V souvislosti s ním jsme vyslechli krátkou hříčku Hamlet a smrt, kterou Ilinca Stihi napsala přímo pro Český rozhlas. Alison Hindell posluchačům představila svou rozhlasovou inscenaci Richarda II. za použití tzv. binaurálního zvuku.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: krs
Spustit audio