Robert Balogh: Balet je nejkrásnější tanec

24. březen 2017

Rodák z Nových Zámků na Slovensku, absolvent bratislavské VŠMU, se prvně v Olomouci představil v roce 1985 svou choreografií Čajkovského „Ročních dob“.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

„Byla to láska na první pohled,“ říká, „toto město jsem si oblíbil a zůstal mu věrný.“ Za tu dobu má na svém kontě víc než tři desítky odpremiérovaných titulů. „Zajímají mě témata plná nejrůznějších emocí, ty jsou pro baletní umění živnou půdou. V současné době připravujeme premiéru Shakespearova Othella, která proběhne 7. a 8. dubna,“ dodává Balogh.

Povídali jsme si také o jeho názorech na moderní pojetí baletu i o novodobém inscenování klasiky. Zněly ukázky z baletů P. I. Čajkovského, I. Stravinského, hudba G. Bizeta, P. Glasse, Otmara Máchy a Leoše Janáčka. „Když mám čas zastavit a přemýšlet, přeju si, abych měl možnost ještě něco vytvořit, dokázat, říct ostatním,“ přeje si Robert Balogh.

Bonusovým materiálem tohoto vydání byla v půli vzpomínka na 100. výročí narození operní pěvkyně Růženy Jelínkové, která působila v olomouckém divadle v letech 1947 – 1977 a která byla mistryní dramatické koloratury.

03825123.jpeg

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Michal Bureš
Spustit audio