Správná rostlina na správné místo aneb s Petrem Hanzelkou nejen o trvalkách v botanických zahradách

17. květen 2016

Pro krátké připomenutí rozhovoru s Dr. Petrem Hanzelkou, tajemníkem Unie botanických zahrad ČR a kurátorem trvalek v Botanické zahradě v Praze-Troji, jsem si vypůjčil podtitul jeho knihy Květiny pro každou zahradu.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Cílem právě této publikace nebylo jen představení zajímavých květinových druhů nebo odrůd, ale také inspirace pro čtenáře, jaké trvalky zvolit v nejrůznějších zahradních úpravách, aby pohled na ně těšil od jara až do podzimu. Autor se jak v knize, tak i v rozhlasovém vysílání mj. zaměřil na popis takových druhů, které jsou vhodné do klasických i přírodně upravených zahrad.

Ale to byl pouze jeden dílek v mozaice otázek a odpovědí v úterní Telefonotéce. Cestovali jsme za botanickými zahradami a vzácnými trvalkami po světě, představili jsme si mnohé z našich i světových botanických zahrad. Věděli jste, jaký je rozdíl mezi arboretem, zahradním parkem a botanickou zahradou? Poslechněte s úterní Telefonotéku a dozvíte se ještě víc např., kdy se do Botanické zahrady v Praze Troji můžete vypravit na koncert v Ornamentální zahradě nebo na komentovanou prohlídku.

I naše rostliny v botanické zahradě mají „inventární“ čísla v internetové databázi, jako v jiných třeba uměleckých nebo muzeálních sbírkách.

Zajímá vás, co všechno musí splňovat člen Unie českých botanických zahrad? Petr Hanzelka k tomu mj. řekl: „Je důležité, aby zahrada pěstovala minimálně pět set taxonů rostlin, aby byla otevřená veřejnosti alespoň po dva měsíce v roce, anebo sloužila k pravidelné výuce, a měla by samozřejmě mít i tým pracovníků, který je odborně způsobilý plnit vlastně tyto kritéria a fungování botanické zahrady. Botanická zahrada by měla pěstovat rostliny, které jsou označovány jmenovkami, měla by mít nějakou evidenci, ideálně vlastně být zastoupena ve společné databázi rostlin, která se jmenuje Florius a je i na webu, florius.cz, má nějaký informační systém, nějaké vzdělávací aktivity, pro veřejnost, pro studenty, jak středních, základních škol.“

A pokud si chcete zkusit odpovědět na dnešní soutěžní otázku, nedívejte se na správnou odpověď na posledním řádku.

03431488.jpeg

Botanická zahrada v Praze Troji připravuje (od 1/6.2016) výstavu o rostlinách Středozemí. Jednou z oblíbených rostlin, původem z oblasti Středozemí, je i levandule lékařská, která se velmi často pěstuje i v našich zahradách. Levandule je ale také i jedním ze symbolů francouzské Provence, kde se pěstuje k produkci levandulové silice (tzv. levandulového oleje). Víte, který druh levandule je pro tento účel v Provence pěstován nejčastěji? Poradíme, že se jedná o jeden z nemnoha druhů levandulí, které lze pěstovat venku i v teplejších oblastech ČR.Jde o:a) levanduli prostřední (Lavandula x intermedia)b) levanduli korunkatou (Lavandula stoechas)c) levanduli lékařskou (Lavandula angustifolia)d) levanduli okrouhlolistou (Lavandula rotundifolia)

(správná odpověď je: a/ levandule prostřední )

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio